Gemensamt internet – ska stämman besluta?

Stämmobeslut

Fråga

Vi planerar att införa kollektiv anslutning av bredband. I dag har varje medlem sitt eget abonnemang hos olika företag. På det här sättet kan vi sänka kostnaden för medlemmarna för deras internetanslutningar. Frågan är, kan vi som styrelse genomföra detta rakt av eller måste det ske med omröstning på ett årsmöte? Tanken är att den nya avgiften för bredband/internet ska läggas på avgiften, så att varje medlem betalar cirka 100 kronor i månaden, vare sig de utnyttjar tjänsten eller inte. Självklart är vår tanke att informera i god tid så att befintliga avtal hinner sägas upp.

Logga in som medlem

eller Bli medlem för att läsa svaren

Frågor och svar inom stämmobeslut

  • Vem beslutar om omvandling av parkering?

    Vi har i dag fyra gästparkeringsplatser som vi vill göra om till boendeparkeringar genom hyresavtal. Orsaken är att de nyttjas av boende till 90 procent i dag. Kan vi besluta om detta i styrelsen eller är det ett stämmobeslut?

    Stämmobeslut 2023-03-01
  • Kan en ledamot omvandlas till suppleant?

    Vi hade nyligen årsstämma i vår förening och gjorde misstaget att på stämman välja fem ordinarie styrelseledamöter i stället för maximalt fyra som det står i stadgarna. Kan vi ”nedgradera” en av de valda ledamöterna till suppleant utan att hålla en ny stämma eller behöver vi göra om hela valet?

    Stämmobeslut 2023-03-01
  • Kan en medlem kräva ersättning för fönster?

    Vi ska bygga vindslägenheter och ytterligare våningar på en del av vår fastighet, vilket innebär att två mindre fönster i en lägenhet kommer att försvinna. Vi har ett stämmobeslut på detta där samtliga medlemmar var närvarande och röstade igenom förslaget enhälligt. Kan medlemmen vars fönster försvinner ha rätt att i efterhand kräva att dessa ska vara kvar eller någon form av ersättning?

    Stämmobeslut 2022-04-01
  • Vem beslutar om att sälja gästlägenheten?

    I vår styrelse har vi en diskussion om föreningens gästlägenhet. Frågan är om vi ska avveckla den och sälja den eftersom den inte ger så mycket intäkter och innebär en hel del arbete. Kan styrelsen fatta det formella beslutet om försäljning av gästlägenheten?

    Stämmobeslut 2022-04-01
  • Kan styrelsen fatta beslut om blommorna?

    Vi har två medlemmar som på egen bekostnad har planterat blommor vid vårt hus under flera år. Nu har styrelsen fattat ett beslut att vi ska lämna ett bidrag till detta på max 500 kronor per person och år. Nu visar det sig att det fattades ett beslut på en tidigare stämma att vi inte skulle lämna bidrag till blommorna. En medlem hävdar nu att styrelsen inte kan besluta om detta utan att ett nytt beslut måste fattas på stämman. Är inte det här ett beslut som styrelsen borde kunna ta?

    Stämmobeslut 2020-06-01
  • Kan stämmobeslut ändras och kan medlemmar tvinga fram en extrastämma?

    På en årsstämma lade styrelsen fram en proposition om att låta en av våra hissar gå ända ner till källarplanet. En majoritet av medlemmarna röstade nej till propositionen. Nu, ett halvår senare, har en medlem samlat in underskrifter från nio av föreningens trettio bostadsrättshavare som vill att vi kallar till en extrastämma i samma ärende. Kan man göra så? Står inte ett stämmobeslut fast?

    Stämmobeslut 2020-02-01
  • Kan styrelsen ändra stämmobeslut?

    I vår förening togs ett stämmobeslut om att dra in fiber enligt en specifik offert från ett företag som styrelsen hade kontaktat. Nu har installationen dröjt och det har dykt upp andra, mer ekonomiskt förmånliga, möjligheter att få fiber. Frågan är om vi kan frångå stämmobeslutet, och vad vi i så fall behöver göra för att det ska gå rätt till?

    Stämmobeslut 2018-10-01

Andra vanliga frågor inom relaterade ämnen

  • Kan vi låna till löpande kostnader?

    Kan styrelsen fatta beslut om att ta ett lån på 100 000 kronor för att klara kassaflödet under nästkommande år i avvaktan på att räntan går ner? Eller är det ett beslut som måste fattas på en extra föreningsstämma?

    Styrelsebeslut 2024-02-01
  • Stadgeändring – kan vi slippa ha två stämmor?

    För att en stadgeändring ska kunna genomföras krävs ju att alla röstberättigade är ense på en stämma, alternativt att kalla till två stämmor. Menas alla röstberättigade i föreningen eller bara de som närvarar på stämman? Kan vi på något sätt undvika att behöva hålla två stämmor ifall någon enstaka röstberättigad saknas vid första stämman?

    Stadgar 2023-05-01
  • Hur utser vi ny ordförande?

    Vår ordförande har blivit allvarligt sjuk och kan förmodligen inte delta på kommande styrelsemöten. Kan vi vid nästa möte komma överens om vem som tar över ordförandeklubban eller måste vi hålla ett nytt konstituerande styrelsemöte? Måste det hållas en extrastämma om ingen av de sittande ledamöterna vill ta över ordförandeposten?

    Styrelsebeslut 2022-03-01
  • Måste extrastämman ske på det begärda datumet?

    Styrelsen måste ju alltid kalla till en stämma om minst en tiondel av de röstberättigade begär det. I begäran om extrastämma som inkommit till oss anges ett datum för stämman. Måste styrelsen rätta sig efter det datumet? Hur lång tid efter begäran inkommit har styrelsen på sig att arrangera extrastämman?

    Föreningsstämma 2022-03-01
  • Vem beslutar om fiber?

    Vi funderar på att dra in fiber till vår fastighet. Det bekostas i så fall av föreningen, men med en ”öppen lösning” där varje medlem sedan själv får avgöra vilket abonnemang den vill ha. Är detta något vi i styrelsen kan besluta om eller behöver det röstas igenom av medlemmarna på en stämma?

    Styrelsebeslut 2021-03-01
  • Kan vi byta till era mönsterstadgar?

    Vi behöver uppdatera våra stadgar. Kan vi byta ut våra gamla stadgar och använda Bostadsrätternas mönsterstadgar med bara individuella anpassningar? Vi tänkte ha en extrastämma för detta tre veckor innan ordinarie stämma. Är det okej?

    Stadgar 2020-04-01
  • Kan styrelsen bestämma om solpaneler på taket?

    Vi undersöker möjligheten att installera en solcellsanläggning på taket. Måste alla medlemmar vara för detta för att det ska gå att genomföra eller är det styrelsen som bestämmer? Om det ska beslutas på en stämma och vi ska rösta, räcker det då med att 2/3-delar svarar ja?

    Solceller 2019-12-01

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet året ut (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet