Måste vi besvara frågor från icke-medlemmar?

Kommunikation i föreningen

Fråga

En ung medlem har flyttat in i vår förening och vi får mängder av e-post från dennes mamma. Vi har varit tydliga med att det är medlemmen som måste ansöka om tillstånd om exempelvis ändringar i lägenheten. Måste vi hantera alla frågor från mamman som alltså inte är medlem? Har ni något förslag på hur vi kan kommunicera att vi bara har tid att svara på medlemmars frågor?

Logga in som medlem

eller Bli medlem för att läsa svaren

Frågor och svar inom kommunikation i föreningen

  • Hur informerar vi medlemmar som inte bor i huset?

    Vi undrar över styrelsens ansvar att kommunicera med medlemmar som har några få procentandelar i olika lägenheter men som inte bor där? Måste vi skicka e-post eller sms till dessa eller räcker det att dela ut information i brevlådorna eller sätta upp anslag i trapphuset? Har vi då uppfyllt informationskravet till de boende när det till exempel gäller årsmöten eller extrastämmor?

  • Måste vi svara på alla frågor?

    En av våra medlemmar skickar mängder av frågor till styrelsen. Frågan är vilken skyldighet vi har att bemöta alla dessa frågor. När det gäller sakfrågor försöker vi naturligtvis reda ut frågetecken, men har styrelsen skyldighet att göra det?

Andra vanliga frågor inom relaterade ämnen

  • Hur räknas en ledamots röst vid frånvaro?

    Inför konstituerandemötet som vi håller direkt efter årsmötet kommer en ordinarie ledamot att vara bortrest. Kan dennes röst gälla genom fullmakt eller ska en suppleant gå in, eller måste vi skjuta på det konstituerande styrelsemötet? Vad är korrekt att göra?

    Styrelsens arbete 2022-06-01
  • Ta upp fler ärenden än de på dagordningen?

    Enligt lagen om ekonomiska föreningar 9 § sägs att "Beslut i ett ärende får dock inte fattas, om inte såvitt möjligt samtliga styrelseledamöter har fått tillfälle att delta i ärendets behandling och erhållit tillfredsställande underlag för att avgöra ärendet”. Vad innebär det i praktiken? Det kan ju vara så att någon vid godkännandet av dagordningen säger sig vilja ta upp flera nya ärenden. Finns det något hinder för det ifall inte alla styrelseledamöter är där?

    Styrelsens arbete 2018-04-01
  • Hur skapar vi intresse för styrelsearbete?

    Vi har problem med att inga medlemmar vill sitta i styrelsen. Därför vill vi gå ut med information till alla medlemmar om att de har ansvar för föreningen och vad som händer om föreningen inte får ihop någon styrelse. Hur ska vi formulera oss så att det blir korrekt?

    Styrelsens arbete 2018-04-01

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet året ut (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet