Så håller du diskmaskinen i topptrim
Hur kan diskmaskinen bli så smutsig när den bara ska göra grejer rena? Här är tipsen för att få en skinande ren disk – och hur du undviker felet som åtta av tio gör.
Vattnet i kranen har olika hårdhetsgrad, som beror på var du bor i landet. Ett mjukt vatten betyder att du ska använda mindre mängd rengöringsmedel och salter.
– När du får hem din diskmaskin ska avhärdaren ställas in, så att den arbetar med den hårdhet du har på vattnet – och salt fyllas på. Det är en förutsättning för att maskinen ska kunna göra ett bra arbete, säger Michael Gardell på tekniska avdelningen hosvitvarutillverkaren Miele.
Om avhärdaren är felinställd och du inte tillsatt salt, kan det resultera i små skador på glaset. Diskmaskinen kan också se grådaskig ut på insidan.
– Om du gnuggar lite med fingret över ytan och den grå beläggningen försvinner, är det en kalkavlagring och dags att ställa in maskinen efter hårdheten på vattnet och köpa avkalkare – det vill säga salt utan jodtillsats. Kalkavlagringar sätter sig också på elementslingorna och kan förkorta diskmaskinens livstid.
Men om jag köper ett allt-i-ett-diskmedel behövs väl inget salt?
– Är du nöjd med resultatet av maskinens diskning behöver du kanske inget salt. Men att fylla på salt är inte betungande, jag fyllde själv i två kilo för fyra år sedan, när min diskmaskin var ny. Totalt sett kostar det väl runt sju kronor om året. Och vanligt maskindiskmedel fungerar alldeles utmärkt, säger Michael och tillägger:
– Sköljmedel är ett hett tips, det gör att vattnet rinner av utan att lämna droppspår och du slipper använda diskhandduken. Men – när du öppnar diskmaskinen så börja alltid plocka ur nedifrån, annars skvätter du ner det som var torrt. Åtta av tio gör det felet.