Alla våra artiklar

  • De besvärliga och kostsamma vattenskadorna

    Vattenskador är i särklass de vanligaste och dyraste skadorna i fastigheter. De kostar fastighetsägare mer än sex miljarder kronor per år, enligt Vattenskadecentrums senaste rapport. För bostadsrättsföreningar leder de dessutom ibland till konflikt mellan medlemmarna och föreningen om hur skadorna ska hanteras. Här ger vi svar på vad som gäller.

  • När räntan trasslar till det

    Räntan har förändrat det ekonomiska utgångsläget för bostadsrättshavare och föreningar radikalt. Din Bostadsrätt kikar på framtidens olika räntescenarier, varför ränteavdraget är så viktigt och guidar till både insatshöjningar och hur du byter bank när ränteförhandlingen strandat.

  • När myndighetspersoner vill komma in i fastigheten

    Föreningen kan vid något tillfälle bli kontaktad av en stämningsman som behöver komma in i fastigheten för att delge en medlem en stämning. Då måste styrelsen släppa in personen. Annars får polisen bryta sig in.

  • Sommarens lekredskap - så här ser ansvaret ut

    Ett säkert tecken på sommarens ankomst i Bostadsrätternas styrelserådgivning är frågor om pooler ovan mark och studsmattor. Vad gäller egentligen? Är det fritt fram för medlemmarna att ställa upp dem? Här reder vi ut frågorna.

  • Pauline Bengtsson, ansvarar för Brf Kvarteret Östergårds sommarjobbare. Här med Vega Kestrup som gör sin sista sommar på gården. Foto: Johan Bävman.

    Sommarjobbar i egna föreningen

    Brf Kvarteret Östergård skapar både jobb och sammanhållning genom att anlita sina ”egna” tonåringar för fastighetsskötsel.

  • Nya medlemmar i föreningen – så görs bedömningen

    I grunden är en bostadsrättsförening öppen för alla. Innebörden är att köparna till en bostadsrätt i föreningen ska beviljas medlemskap om de uppfyller de villkor som står i föreningens stadgar. Det är bara i undantagsfall som en styrelse kan neka medlemskap.

  • Är månadsavgiften rimlig? Så får du koll

    Att månadsavgiften är tänkt att täcka föreningens löpande kostnader vet de flesta om. Men vilka är dessa kostnader och hur kan du som medlem ta reda på om avgiften ligger på rätt nivå? Gunilla Litzull, ekonom och styrelserådgivare på Bostadsrätterna reder ut vad som gäller

  • Uppskjutet underhåll: Dyrköpt vågspel eller smart utväg?

    Den bistra ekonomiska verkligheten som uppstått till följd av stigande räntor och hög inflation leder till att en del bostadsrättsföreningar överväger att lägga planerade renoveringar på is för att hålla nere avgifterna. Men vilka blir konsekvenserna om föreningen skjuter på underhållet?

  • Sommartider ökar risk för störande moment

    Det är förstås härligt med vår, värme och så småningom sommar. Men den här tiden på året dyker nästan alltid frågor om grillning, rökning och festande i föreningen upp. Aktiviteter som kan störa omgivning helt enkelt. Vad kan styrelsen göra för att medlemmarna ska störa varandra så lite som möjligt?

  • Registrera ny styrelse så snart som möjligt

    Direkt efter att årets föreningsstämma har hållits ska den nya styrelsen registreras. Om föreningen har ändrat sina stadgar ska även de nya stadgarna registreras. Gör det enklast i e-tjänsten verksamt.se.

  • Få ensamstående klarar tröskeln in på bostadsmarknaden

    Höga bostadspriser och tuffa amorteringskrav gör att många har svårt att skaffa sig en ny lägenhet efter till exempel en skilsmässa. – Det gäller även personer med goda inkomster, säger boendeekonom Claudia Wörmann på Hypoteket.

  • Elnätspriserna fortsätter att stiga

    Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige. Det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. Skillnaden mellan landets dyraste och billigaste kommun har ökat till 4 300 kronor per lägenhet och år.

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet året ut (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet