Hjälp! Vi har ingen revisor

Stämmotider närmar sig och det är dags att förbereda för revision av det gångna året. Men hur gör styrelsen om den revisor som valts på stämman blivit allvarligt sjuk eller av någon anledning inte kan genomföra sitt uppdrag? Här ger vi råd.

En bostadsrättsförening måste ha minst en revisor. I stadgarna står det antal som gäller i er förening. Det kan också vara lämpligt att välja en eller flera revisorssuppleanter. Revisorn är bostadsrättshavarnas kontrollperson, och den möjlighet som medlemmarna har att kontrollera att allt går rätt och riktigt till i styrelsen.

Vem kan väljas till revisor?

Inga formella krav finns på att revisorer i bostadsrättsföreningar ska vara godkända eller auktoriserade förutom i väldigt stora föreningar. Men det kan finnas krav inskrivna i stadgarna.

Den som väljs till revisor bör dock ha ett ekonomiskt kunnande och den kompetens som krävs för uppdraget. Därmed kan en vanlig, allmänt ekonomiskt kunnig medlem fungera som revisor, och kallas då lekmannarevisor eller medlemsrevisor. Det viktigaste är att personen inte är jävig, alltså inte har några släktband eller andra lojaliteter till E någon i styrelsen eller står i beroendeställning till föreningen.

Måste väljas av stämman

Revisorerna väljs på föreningsstämman fram till och med nästa ordinarie föreningsstämma. Eftersom revisorerna ska granska styrelsens förvaltning kan föreningen inte skriva in i sina stadgar att styrelsen har rätt att utse revisorer. Ofta har bostadsrättsföreningar en extern revisor, till exempel ett registrerat revisionsbolag som inom bolaget utser en huvudrevisor. Fördelen med det är att föreningen slipper ha en extra stämma om den revisor som valts behöver avsluta sitt uppdrag.

Hur hittar vi en ny revisor?

Om en enskild revisor valts, och ingen revisorssuppleant finns, och revisorn av någon anledning
inte kan fullfölja sitt uppdrag måste föreningen alltså hitta en annan. Styrelsen behöver då kalla till en extra föreningsstämma för att välja denna nya revisor.

Så här kan ni då gå till väga:

  • Hör med den nuvarande revisorn om det finns någon kollega som hen kan rekommendera.
  • Fråga grannföreningarna om de är nöjda med sin revisor och kan rekommendera denne. 
  • Ta in offerter från cirka tre olika revisorer eller revisionsbyråer och upplys om att ni är en bostadsrättsförening. Det är inte alla revisorer som granskar bostadsrättsföreningar. 

Vad kostar revisorn?

Kostnaden för revisionen kan variera mycket. Det beror på faktorer som hur stor er förening är, vad som ingår i tjänsten och hur stor och välrenommerad revisionsbyrån är, samt självklart också om det är en auktoriserad revisor eller inte.

En mindre förening kan lyckas få en extern revision för cirka 15 000 – 30 000 kronor inklusive moms, medan en medelstor förening kan få betala 30 000–55 000 kronor. Exempelvis i en förening med 30–40 lägenheter kan revisionen kosta cirka 35 000 kronor.

Tips!

Läs mer på revisorsinspektionen.se.
Där finns även en söktjänst där ni kan kontrollera att den externa revisor ni vill anlita är registrerad.

Tänk på att:

Om en förening saknar en revisor och föreningsstämman inte har kunnat utse någon är styrelsen skyldig att ansöka om att Bolagsverket utser en revisor.



Relaterade artiklar

Relaterade ämnen

  • Revisor

    En bostadsrättsförening ska ha minst en revisor vars uppdrag är att granska föreningen. Revisorn är medlemmarnas kontrollperson, och ofta den enda möjlighet medlemmarna har att kontrollera att allt går rätt och riktigt till i styrelsen.

Relaterade kurser

Bli medlem

Gör din roll i styrelsen smidigare och tryggare. Bli medlem i Bostadsrätterna nu så bjuder vi på medlemskapet hela 2025.

Det här kostar medlemskapet efter gratisperioden

Du måste ange antal bostäder och lokaler

Ingår i medlemskapet

  • Fastighetsförsäkring till förmånligt pris En medelstor förening kan i snitt spara mellan 10–15 procent
  • Fri rådgivning Spara upp till 2 000 kr/timme
  • Gratis webbplats till föreningen Spara upp till 4 000 kr/år
  • Fria utbildningar för styrelse och boende Spara upp till 3 500 kr per deltagare och tillfälle
Se alla förmåner