Därför ska du engagera dig i bostadsrättsföreningen

Vad innebär det egentligen att vara medlem i en bostadsrättsförening? Vilka skyldigheter medför det och varför är det viktigt att gå på stämman? Tove Lindau, jurist och styrelserådgivare på Bostadsrätterna, förklarar hur det fungerar och varför du har allt att vinna på att engagera dig.

Illustration: Jens Magnusson
Illustration: Jens Magnusson

När du blev bostadsrättshavare blev du också medlem i en förening, sannolikt inte för första gången. Enligt SCB är nämligen 75 procent av den svenska befolkningen medlem i minst en förening. Det kan handla om allt från idrotts- och kulturföreningar till pensionärs- och fackföreningar.

Inte minst är den svenska traditionen av föreningsliv tydlig inom bostadsrättsföreningar. Men varför är det viktigt att engagera sig? Kort sagt handlar det om att göra sin röst hörd i frågor som rör föreningen och det gemensamma boendet, förklarar Tove Lindau.

– En viktig anledning är till exempel att hålla koll på sin investering genom att säkerställa att föreningen sköts på ett bra sätt, säger hon. Att gå med i styrelsen är det främsta sättet att  påverka. Styrelsen sköter föreningens ekonomi, planerar underhåll och fattar beslut om gemensamma frågor.

Ett styrelseuppdrag innebär ofta månatliga sammanträden och i de flesta föreningar tilldelas ledamöterna uppgifter, som att upphandla en ny städfirma.

– Styrelsearbetet kan se lite olika ut beroende på förening, ibland tar ordföranden på sig större delen av arbetet, men oftast delas ansvaret upp. Det är också att föredra eftersom det då inte blir lika betungande.

Årsstämman är jätteviktig, det är då styrelsen går igenom årsredovisningen och berättar hur det går för föreningen.

Ett annat sätt att påverka är att delta på årsstämman. Visserligen finns inga formella krav på att närvara, men det är då du som medlem får rösta. Du kan också räcka upp handen under själva mötet och ställa frågor om föreningens verksamhet.

– Årsstämman är jätteviktig, det är då styrelsen går igenom årsredovisningen och berättar hur det går för föreningen. Det kan handla om viktig information som rör framtida underhåll som exempelvis stambyte och hur det ska finansieras. Men det är också ett tillfälle att rösta om vilka som ska sitta i styrelsen samt andra viktiga beslut, säger hon. 

Att engagera sig i föreningen är alltså ett sätt att påverka ditt boende och säkerställa att allt sköts på ett bra sätt.

– Genom att delta på stämman eller engagera dig i styrelsen bidrar du också till en bättre förening och en tryggare vardag för dig och dina grannar, säger Tove Lindau. 

 

Av: Philip Stockenhed

Relaterade artiklar

Relaterade ämnen

  • Föreningsstämma

    Bostadsrättsföreningar präglas av demokrati – att alla medlemmar får vara med och besluta i frågor som rör den egna föreningen. Föreningsstämman är föreningens högsta beslutande organ som utser en styrelse för att sköta den löpande förvaltningen och för att verkställa stämmans beslut.

Relaterade kurser

Bli medlem

Gör din roll i styrelsen smidigare och tryggare. Bli medlem i Bostadsrätterna nu så bjuder vi på medlemskapet hela 2025.

Det här kostar medlemskapet efter gratisperioden

Du måste ange antal bostäder och lokaler

Ingår i medlemskapet

  • Fastighetsförsäkring till förmånligt pris En medelstor förening kan i snitt spara mellan 10–15 procent
  • Fri rådgivning Spara upp till 2 000 kr/timme
  • Gratis webbplats till föreningen Spara upp till 4 000 kr/år
  • Fria utbildningar för styrelse och boende Spara upp till 3 500 kr per deltagare och tillfälle
Se alla förmåner