Välj rätt blandare

Många hemmafixare förtjusas av vackra blandare – men se upp. Riskerna är stora om du väljer fel. Här är några enkla knep som tryggar både grannen under dig och din egen hälsa.

Till och med farsan kunde byta blandare, så hur svårt kan det vara? Och det kunde han säkert. Men sedan 1980-talet har förutsättningarna förändrats kraftigt. Det finns i dag en uppsjö av rör, rördimensioner och kranar som kan skapa problem.

– Många kranar är tillåtna att sälja men inte att installera, konstaterar Fredrik Runius, som arbetar med teknikfrågor och utveckling av branschregler för vatteninstallation på Säker Vatten.

– Det finns jättesnygga designkranar från bland annat södra Europa. Men de är inte typgodkända för att användas i Sverige.

Typgodkända blandare i Sverige ska klara ett vattentryck på 10 bar. Installerar du en importerad blandare som klarar 5 bar, kommer den så småningom börja läcka.

Läckande vatten kan orsaka stora problem i en fastighet och är det du som gjort fel täcker inte försäkringen skadorna. Det andra problemet med icke typgodkända kranar är att de kan innehålla giftigt bly.

– I många andra länder är kranvatten inget livsmedel, och då är det inget problem. Men här dricker vi vatten ur kranen och blyet följer med vattnet. Därför är det viktigt att välja rätt kran.

Att som privatperson montera sin blandare själv varnar han för.

– Gör det inte, det är oerhört komplext. Rör och kopplingar ska anslutas i samma system och olika tillverkare passar inte ihop. Hur ska man som privatperson veta vilken tillverkare röret som sticker ut från väggen har? Och montera allt rätt? Fel montering och dåliga produkter skapar både vattenskador och gör oss sjuka.

Visste du att?

Varm- och kallvattenrören som kommer ut från väggen kan ha ett annat avstånd mellan sig än vad det är på blandarbrickan och duschblandaren. Detta eftersom det finns svensk standard (cc 160) och en äldre standard som fortfarande används utomlands (cc 150).

Se upp med!

Hetvattenkranar får handlarna sälja men du får inte sätta in dem i bostaden, eftersom maxtemperaturen i en tappkran är 60 grader på grund av skållningsrisken.

Tips

Om din blandare går att snurra runt så att pipen hamnar utanför diskhon, finns stora risker för vattenskador. Köp en kran med spärrfunktion.

Så hittar du rätt blandare

  • Titta efter symbolen ”gaffeln”, som finns på alla typgodkända, certifierade kranar.
  • Om du ändå vill ha en blandare som inte är typgodkänd, be säljaren ta reda på vilket tryck blandaren klarar (ska vara 10 bar) och att den är blyfri.
  • Rör, blandarbricka, kopplingar och själva blandaren måste ha samma dimensioner. Antingen 150 cc eller 160 cc, där 160 cc är svensk standard.
  • Blandaren måste monteras enligt anvisning. Om du gör fel, tar tillverkaren inget ansvar och det finns en stor risk att försäkringen inte gäller.
  • Kopplingar och rör ska vara av samma fabrikat. Om du har satt ihop rördelar från olika tillverkare, kommer det börja läcka så småningom. Tillverkarna tar då inget ansvar för följderna.
  • Anlita ett auktoriserat VVS-företag. En rörmokare ska veta om blandaren är typgodkänd, vilka dimensioner och fabrikat rören ska ha.

Av: Petra Olander

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet året ut och hela 2025 (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet