Regeringen vill lätta på reglerna kring ombyggnader

I dag meddelade bostadsminister Andreas Carlsson att regeringen ger Boverket i uppdrag att se över möjligheterna att sänka byggkraven när exempelvis lokaler byggs om till bostäder. Detta för att utnyttja det befintliga byggnadsbeståndet på ett bättre sätt och få till stånd fler bostäder.

På fredagsmorgonen höll bostadsminister Andreas Carlsson en presskonferens där han gav två uppdrag, dels till Boverket, dels till Konkurrensverket.

Boverkets uppdrag handlar om att utreda hur byggkraven påtagligt kan sänkas för att möjliggöra fler ombyggnationer av till exempel vindar och lokaler till bostäder. I dag finns krav på tillgänglighet och dagsljus i nivå med nybyggnadskraven vid ombyggnationer vilket i många fall gör det omöjligt för fastighetsägare, exempelvis bostadsrättsföreningar, att genomföra planerade ombyggnader.

– Det är bra att regelverket ses över. Vi välkomnar det, framför allt när det gäller möjligheten för föreningar att omvandla outnyttjade utrymmen till bostäder. Det blir orimligt med nybyggnadskrav på äldre byggnader, exempelvis krav på hiss när föreningen vill bygga om en vindsyta, kommenterar Ulrika Blomqvist, vd på Bostadsrätterna.

Andreas Carlsson gav samtidigt i uppdrag åt Konkurrensverket att kartlägga pristransparensen vad gäller byggmaterial.

Boverket ska redovisa sitt uppdrag den 13 juni 2025 och Konkurrensverket senast den 30 november 2025.

Relaterade artiklar

Relaterade ämnen

  • Entreprenader - upphandling och genomförande

    Alla fastigheter behöver förr eller senare underhållas. Styrelsen ställs då inför en mängd frågor av varierande svårighetsgrad när en lämplig entreprenör ska anlitas. De främsta råden är att överväga att anlita en professionell projektledare och att vara noga med avtalet.

  • Ombyggnation utanför lägenhet

    En bostadsrättshavare får i princip inte göra några ändringar utanför sin bostad utan styrelsens tillstånd. Det gäller även marken om inte den ingår i bostadsrätten. I vissa fall krävs också tillstånd av stämman.

  • Vindsbygge

    Att sälja råvinden eller låta göra om vinden i fastigheten till bostadsyta, och sälja den, ger inte bara ekonomiska fördelar i form av intäkter. Det innebär även minskade kostnader för uppvärmningen då många vindar läcker ut värme genom taket.

Relaterade kurser

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet året ut och hela 2025 (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet