Kan vi sänka avgifterna med en fast summa?

Publicerat 2019-12-01 i Avgifter till föreningen

Fråga

Vi tänkte sänka avgifterna i vår förening. Tanken från styrelsen är en generell sänkning med 300 kronor per månad och lägenhet oavsett storlek på lägenhet. Kan styrelsen besluta om en sådan sänkning eller måste vi sänka avgiften proportionerligt?

Logga in som medlem

eller Bli medlem för att läsa svaren

Frågor och svar inom avgifter till föreningen

  • Måste vi sänka avgiften?

    Vi har fått en begäran om sänkt avgift från en medlem i bostadsrättsföreningen. Familjen kan inte använda ett av sina rum eftersom det har uppstått en skada på fasaden till rummet. Föreningen har anlitat ett byggföretag som river delar av väggen och det kommer att ta tid innan rummet kan användas. Vilka skyldigheter har föreningen gentemot bostadsrättshavaren vad gäller sänkt avgift?

  • Vad får debiteras på avin?

    Vi vet att det finns regler för vad föreningen får tilläggsdebitera på månadsavierna, men vad är det egentligen som är tillåtet att debitera på avin? Kan vi till exempel ta ut en avgift/hyra för gästlägenhet?

  • Ska vi höja avgiften för medlemmarna varje år?

    Vi undrar lite över det här med att höja avgifterna årligen? Är detta något som rekommenderas? Vi är en helt ny bostadsrättsförening i nybyggda hus och får rådet att göra det av vår ekonomiska förvaltare. Har hört runt med andra, äldre föreningar och det är inget de känner igen alls.

  • Ska medlemmen betala för namnskylten?

    I våra trivselregler står att medlemmar inte får sätta upp egna skyltar med mera för att på så sätt hålla en enhetlig stil i huset. När en medlem hyr ut i andra hand eller får en inneboende och vill beställa namnändring på dörren brukar vår fastighetsförvaltare utföra detta och fakturerar föreningen. Går denna kostnad att vidarefakturera medlemmen?

  • Hur meddelar vi avgiftshöjningen?

    Vi har i styrelsen beslutat att höja avgiften i vår bostadsförening och undrar hur vi ska gå tillväga. I våra stadgar står bara att det är styrelsen som bestämmer. Hur långt innan bör vi meddela våra medlemmar och bör vi presentera det som ett förslag på årsstämman? Ska det ändras vid årsskifte, eller kan vi ändra vilken månad som helst?

Andra vanliga frågor inom relaterade ämnen

  • Kapitaltillskott – vad ska vi tänka på?

    Medlemmarna har vid en extra föreningsstämma i vår förening enhälligt beslutat om kapitaltillskott. Summan ska i sin helhet användas till att amortera av våra lån. Finns det några särskilda formalia kring dessa inbetalningar? Ska särskilt konto upprättas, eller går det bra att skicka fakturor för inbetalning till något av föreningens befintliga konton?

    Insatshöjning 2024-03-01
  • Stadgeändring – kan vi slippa ha två stämmor?

    För att en stadgeändring ska kunna genomföras krävs ju att alla röstberättigade är ense på en stämma, alternativt att kalla till två stämmor. Menas alla röstberättigade i föreningen eller bara de som närvarar på stämman? Kan vi på något sätt undvika att behöva hålla två stämmor ifall någon enstaka röstberättigad saknas vid första stämman?

    Stadgar 2023-05-01
  • Måste vi lämna så gamla uppgifter till Skatteverket?

    Jag undrar vilket ansvar föreningen har vad gäller att lämna uppgifter om kapitaltillskott till Skatteverket? Det gäller en medlem som bott i föreningen i 30 år och som nu har sålt sin lägenhet och är angelägen om att rätt uppgifter angående kapitaltillskott lämnas från föreningen. Är det föreningens ansvar att förse myndigheten med så gamla uppgifter?

    Insatshöjning 2022-12-01
  • Vilka alternativ finns till att höja månadsavgifterna?

    I vår förening väntar flera åtgärder enligt underhållsplanen och vi försöker hitta alternativa lösningar till att behöva höja månadsavgifterna. Vi funderar på att öka insatserna i stället. Medlemmarna får ju då låna själva till detta eller ta ur egen kassa. På så sätt håller vi nere månadsavgifterna men kan ändå genomföra åtgärderna. Är det klokt att göra så? Vilka för- och nackdelar finns?

    Insatshöjning 2022-11-01
  • Kan vi byta till era mönsterstadgar?

    Vi behöver uppdatera våra stadgar. Kan vi byta ut våra gamla stadgar och använda Bostadsrätternas mönsterstadgar med bara individuella anpassningar? Vi tänkte ha en extrastämma för detta tre veckor innan ordinarie stämma. Är det okej?

    Stadgar 2020-04-01
  • Kan sambo till medlem sitta i styrelsen?

    Till nästa årsstämma behöver vi nya ledamöter till styrelsen. Kan en person som är sammanboende eller gift med en medlem i föreningen, men som inte själv är medlem, väljas in i styrelsen?

    Stadgar 2019-02-01

Relaterade artiklar

Bli medlem

Gör din roll i styrelsen smidigare och tryggare. Bli medlem i Bostadsrätterna nu så bjuder vi på medlemskapet hela 2025.

Det här kostar medlemskapet efter gratisperioden

Ingår i medlemskapet

  • Fastighetsförsäkring till förmånligt pris En medelstor förening kan i snitt spara mellan 10–15 procent
  • Fri rådgivning Spara upp till 2 000 kr/timme
  • Gratis webbplats till föreningen Spara upp till 4 000 kr/år
  • Fria utbildningar för styrelse och boende Spara upp till 3 500 kr per deltagare och tillfälle
Se alla förmåner