Elstambyte på gång – kan vi använda huvudnyckeln?

Tillträde till bostadsrätt

Fråga

Vi håller på med ett elstambyte och behöver tillträde till alla lägenheter, eventuellt via huvudnyckel. Vad är det som gäller då? Räcker det att skicka ut ett meddelande där det framgår att vi kommer använda huvudnyckeln om en medlem inte är hemma eller måste vi begära in skriftligt tillstånd från respektive bostadsrättshavare?

Logga in som medlem

eller Bli medlem för att läsa svaren

Frågor och svar inom tillträde till bostadsrätt

  • Hur får vi medlemmen att tömma balkongen?

    Vi byter just nu ut enstegstätad putsfasad mot ny fasad. Vi har skickat ut meddelande till samtliga medlemmar att de måste tömma sina balkonger för att entreprenören ska kunna utföra sitt arbete. Entreprenören vill heller inte riskera att skada någons egendom. En medlem vägrar dock att tömma sin balkong. Hur hanterar vi det?

  • Har vi rätt till tillträde till förråden?

    Vi gör brandskyddsrond två gånger om året. Inför nästa skyddsrond har vi för avsikt att kontrollera kallgarage/förråd så att det inte finns elelement eller farligt gods i dessa. Krävs särskilt tillstånd av bostadsrättshavarna? Kan de hindra oss att få tillgång till förråden?

  • Får styrelsen bryta sig in i förrådet?

    Vi har via e-post, telefon, dörrknackning och sms försökt nå en av våra medlemmar eftersom vi behöver ha tillgång till hens förråd. Hantverkare ska göra omfattande åtgärder i vårt värmesystem. De behöver då komma åt ett antal rör som finns i just det förrådet. Nu står vi inför en situation där åtgärderna kanske inte kan göras eftersom vi inte får tillgång till förrådet. Har vi i styrelsen rätt att klippa upp hänglåset, göra åtgärden och sen ersätta hänglåset?

  • Vattenskada – får vi ta oss in hos grannen?

    Vi har ett problem med en vattenskada i en lägenhet och det finns misstankar om att den kan ha spridit sig till lägenheten bredvid. Vi behöver med andra ord komma in i den lägenheten för att göra en fuktmätning. Vi har sökt boende i lägenheten under flera veckor; ringt på dörren, lagt lappar i brevlådan men får ingen kontakt. Enligt våra stadgar är den boende skyldig att släppa in oss för att göra denna typ av underhåll och tillsyn. Min fråga är om vi kan gå in med hjälp av låssmed och vad behöver vi i så fall göra för att det ska vara lagligt.

  • Får sotaren låna styrelsenyckeln?

    Vi ska rengöra filter/ventiler i de lägenheter där medlemmarna har begärt det. Vi har ingen huvudnyckel utan varje dörr har en nyckeltub där medlemmen kan placera sin nyckel och styrelsen kan via egen styrelsenyckel öppna tuben och på så sätt komma in i lägenheten. Är det rätt av styrelsen att låna ut nyckeln till tuben till sotaren utan att en styrelsemedlem är närvarande vid varje lägenhetsbesök? Stadgarna säger: “Företrädare för föreningen har rätt att få komma in i lägenheten när det behövs för tillsyn eller för att utföra arbete som föreningen svarar för eller har rätt att utföra."

Relaterade artiklar

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet året ut (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet