Lägenhet blev lokal – hur hanterar vi momsen?

Moms

Fråga

Vår bostadsrättsförening består av både lägenheter och lokaler. Av lokalerna är några momspliktiga och andra momsfria. En lägenhet har ändrats till att registreras som lokal, och är nu momspliktig. Ska föreningen ändra procentsatsen för avdragsgill moms och ska procentsatsen beräknas som andelen av arean för momspliktiga lokaler i proportion till föreningens sammanlagda area?

Logga in som medlem

eller Bli medlem för att läsa svaren

Frågor och svar inom moms

  • Ska vi lägga moms på medlemmarnas p-platshyra?

    Vår förening har sex parkeringsplatser som vi hyr ut för större fordon, till exempel husvagnar och husbilar, men det förekommer att platserna hyrs ut till vanliga bilar också. Det är bara medlemmar i föreningen som får hyra platserna. Nu påstår vår ekonomiska förvaltare att vi måste ta ut moms på just dessa platser enligt nya direktiv från Skatteverket. Stämmer det?

    Moms 2023-08-01
  • Får föreningen tillbaka momsen?

    Vi är en äkta bostadsrättsförening som inte redovisar moms i vanliga fall, men är momsregistrerad. Nu planerar vi att installera laddstolpar, och elen medlemmarna förbrukar kommer att betalas till betaltjänsten som sedan betalar tillbaka till oss inklusive vårt påslag och moms. Är det riktigt att vi får tillbaka momsen vi lagt ut och även för installation och hårdvara?

    Moms 2023-03-01

Andra vanliga frågor inom relaterade ämnen

  • Hur hanterar vi farlig laddning?

    Vi har motorvärmare på föreningens parkeringsplatser som de boende kan hyra för en fast summa varje månad. En av de boende laddar sin hybridbil via motorvärmaruttaget. Vi har förstått att man avråder från det. Hur ska vi som styrelse hantera det?

    Laddstolpar 2022-03-01
  • Kan kostnader för elbilsladdare debiteras alla?

    Vi överväger att installera laddare för elbilar. Frågan är om föreningen ska ta fram ett erbjudande till varje medlem, som denne får godkänna eller avböja? Eller kan föreningen se till att alla medlemmar får en laddare i anslutning till sin individuella parkeringsplats, och sedan ta ut kostnaden på månadsavgifterna? Laddaren kommer då att anslutas till varje medlems egen elcentral eftersom föreningen inte har någon gemensam elcentral över huvud taget. Kan föreningens årsstämma lagligen besluta att fördela kostnaden för installation av laddare för elbilar lika på alla medlemmar i föreningen?

    Laddstolpar 2021-05-01
  • Vem ska besluta om laddplatser?

    Vi har cirka 230 parkeringsplatser i vår förening. Vi i styrelsen har ansökt om pengar inom ramen för det så kallade Klimatklivet att göra sex av dessa till p-platser med laddstolpar. Är det något som måste beslutas på en stämma?

    Laddstolpar 2018-01-01

Relaterade artiklar

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet året ut (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet