Hur ersätter vi vår fixare i föreningen?

Arvode

Fråga

Vi har en medlem i vår bostadsrättsförening som jobbar mycket med byte av lås, dörrar, bortforsling av skräp med mera och som hjälper oss i föreningen med sådant. Därmed sparar vi ganska mycket pengar på det. Vi vill gärna ersätta medlemmen på något vis och undrar vilka möjligheter som finns?

Logga in som medlem

eller Bli medlem för att läsa svaren

Frågor och svar inom arvode

  • Vilket års prisbasbelopp gäller?

    Vad gäller styrelsearvodet har stämman beslutat om totalt två prisbasbelopp exklusive sociala avgifter att fördela bland ledamöterna. Men vilket prisbasbelopp ska vi räkna med – det för år 2023 när beslutet fattades eller 2024 års prisbasbelopp då vi kommer att fördela ut styrelsearvodet?

    Arvode 2024-02-01
  • Hur ska vi tänka kring ersättning?

    På årsstämman förra året kom en fråga upp om valberedningen på något sätt kan få ersättning för det arbete den lägger ner. Vid vårt första styrelsemöte efter stämman diskuterades ifall ett presentkort kan vara en bra lösning då vi inte vill ge ersättning i form av pengar. Kan vi göra det och vad behöver vi i så fall tänka på? Behöver det till exempel tas upp i vår årsredovisning?

    Arvode 2023-02-01
  • När ska arvodet betalas ut?

    Det står ingenting i våra stadgar om när arvodet till styrelseledamöterna ska betalas ut. När är det mest lämpligt att betala ut arvodet till styrelsen? Får styrelsen själv besluta om detta eller måste det beslutas på en årsstämma? Och bör det skrivas in i stadgarna?

    Arvode 2021-09-01
  • Sociala avgifter i styrelsearvodet?

    I vår förening inkluderas sociala avgifter i det beslutade beloppet som avsätts till styrelsearvoden. Det faktiska beloppet till respektive ledamot blir därför beroende på vilken social avgift denne har, 31,42 procent eller 16,36 procent. Är detta ett normalt förfarande i en bostadsrättsförening, och är det en lämplig metod?

    Arvode 2018-03-01
  • Kan styrelsen ändra fördelning av arvode?

    Några styrelseledamöter har klagat på en ledamot som endast närvarar vid cirka hälften av kallade möten. Ledamoten gör heller inte det denne åtagit sig att göra, utan andra styrelseledamöter får ta vid. Fördelningen av arvoden blir därför orättvis då de övriga ledamöterna får större arbetsbörda. Har styrelsen mandat att ändra en ledamots arvode trots protokollfört beslut om arvoden vid konstituerande styrelsemöte efter årsstämman?

    Arvode 2018-02-01

Andra vanliga frågor inom relaterade ämnen

  • Stadgeändring – kan vi slippa ha två stämmor?

    För att en stadgeändring ska kunna genomföras krävs ju att alla röstberättigade är ense på en stämma, alternativt att kalla till två stämmor. Menas alla röstberättigade i föreningen eller bara de som närvarar på stämman? Kan vi på något sätt undvika att behöva hålla två stämmor ifall någon enstaka röstberättigad saknas vid första stämman?

    Stadgar 2023-05-01
  • Hur räknas en ledamots röst vid frånvaro?

    Inför konstituerandemötet som vi håller direkt efter årsmötet kommer en ordinarie ledamot att vara bortrest. Kan dennes röst gälla genom fullmakt eller ska en suppleant gå in, eller måste vi skjuta på det konstituerande styrelsemötet? Vad är korrekt att göra?

    Styrelsens arbete 2022-06-01
  • Hur väljer vi ny internrevisor?

    Vår internrevisor kommer att avgå under vintern. Måste vi ha en extrastämma för att välja en ny revisor eller kan vi i styrelsen anlita en ny?

    Revisor 2021-12-01
  • Ska internrevisorer få löpande information?

    Vi i styrelsen undrar om våra internrevisorer har rätt att få information löpande om vårt styrelsearbete, till exempel om utlägg . Eller har hen bara rätt att få det i samband med när årsredovisningen ska gås igenom?

    Revisor 2020-11-01
  • Kan vi byta till era mönsterstadgar?

    Vi behöver uppdatera våra stadgar. Kan vi byta ut våra gamla stadgar och använda Bostadsrätternas mönsterstadgar med bara individuella anpassningar? Vi tänkte ha en extrastämma för detta tre veckor innan ordinarie stämma. Är det okej?

    Stadgar 2020-04-01
  • Kan sambo till medlem sitta i styrelsen?

    Till nästa årsstämma behöver vi nya ledamöter till styrelsen. Kan en person som är sammanboende eller gift med en medlem i föreningen, men som inte själv är medlem, väljas in i styrelsen?

    Stadgar 2019-02-01

Relaterade artiklar

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet året ut (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet