Allt fler vill byta bank
30 procent av svenskarna har funderat på eller försökt byta bank – men inte gjort det. Varför är det så? Ett bankbyte behöver inte vara så krångligt menar Sveriges Konsumenter.

Historiskt har rörligheten på svensk bankmarknad varit trög. Men en rapport från Konkurrensverket visar att något har hänt. Åren 2015–2017 bytte var femte person bank. Men ännu fler, 30 procent, har funderat på eller försökt byta bank utan att komma till skott.
Vad kan det bero på?
– Det kan bero på att konsumenter inte har all information, särskilt inte gällande finansiella tjänster. Bekvämlighet och en tendens att skjuta upp saker som känns lite tråkiga är en enkel förklaring, säger Hannes Anagrius som är researcher för finansiella tjänster på Sveriges Konsumenter.
Men ökad konkurrens mellan bankerna gör att det finns anledning att se över sitt bankval och till exempel jämföra bolåneräntorna. Att byta bank är kostnadsfritt och lättare än förut. Vanligtvis tar bytet av vardagstjänster bara tre till fem dagar, förklarar Hannes Anagrius.
– Din nya bank har också ett intresse av att hjälpa dig och kommer att göra det. Vid flytt av lån krävs en låneansökan till den nya banken. Det är sedan upp till banken om den vill ta över ditt lån. Har du ett bundet lån behöver du betala ränteskillnadsersättning om du löser lånet, vilket kan bli relativt kostsamt om du gör bytet vid fel tidpunkt.
– Det är hur som helst positivt ur konkurrenssynpunkt att många funderar kring ett bankbyte. Bankerna tvingas då erbjuda bättre tjänster. Jag tror också uppmärksamheten kring olika bankskandaler har lett till att många velat markera mot sina banker.
Sveriges Konsumenter förespråkar sedan länge att alla ska få rätt till personlig och oberoende kostnadsfri rådgivning om finansiella tjänster. Organisationen driver också frågan om nummerportabilitet. Om den införs innebär det att kunden får ta med sig sitt kontonummer till nästa bank.
– Det skulle förenkla för konsumenterna. Autogiron och stående överföringar borde också följa med då.
I stället för att byta bank är det betydligt vanligare att kunder inleder ytterligare en bankrelation. Undersökningar från bland annat Konkurrensverket visar att ungefär hälften av samtliga bankkunder har minst en bank till vid sidan av sin huvudbank.
– Det kan vara smart att ha flera banker för olika syften. Att bli kund i en annan bank kan ju också vara ett första steg inför ett helt byte, säger Hannes Anagrius.