Regelbundna besiktningar – för eller emot?

En del föreningar gör regelbundna besiktningar av lägenheterna i sitt hus. Tanken kan vara god – att upptäcka skador som kan leda till att huset och grannarna blir drabbade, i tid. Men ett sådant arbetssätt är inte okontroversiellt.

Vissa föreningar har stadgar där det är inskrivet att besiktningar ska ske regelbundet.

Föreningen värnar självklart om sitt hus, men detta ska ställas mot bostadsrättshavarens intressen. Denne har många gånger betalt mycket för sitt boende och accepterar inte att styrelsen vid en besiktning anmärker på till synes oviktiga saker och lägger sig i vad som finns i den egna lägenheten.

Här kan diskuteras vilka olika synsätt som finns på ägandet och fördelningen mellan det privata och det offentliga, det vill säga vad som är den enskilde medlemmens respektive bostadsrättsföreningens. Men det finns även juridiska aspekter att ta hänsyn till.

Två synsätt som föreningen har att förhålla sig till:

Föreningsperspektivet:

Ytterst är det föreningens hus och därför har föreningen ett intresse av att det hålls i bra skick, både till det yttre och till det inre. Enligt bostadsrättslagen har föreningen rätt att få komma in i lägenheten när det behövs för tillsyn (7 Kap. § 13). En medlem som vägrar att släppa in föreningen riskerar att sägas upp från bostadsrätten och måste då flytta.

Genom inspektioner kan styrelsen tidigt upptäcka ett eftersatt underhåll och om det är allvarligt kräva att medlemmen gör något åt det. Det vinner alla på. Det kan även vara en fördel att ha inspektionsprotokoll om det sedan inträffar en vattenskada som beror på dåligt underhåll av badrummet i en viss lägenhet. Då har föreningen en starkare position om den vill kräva skadestånd av medlemmen. Besiktningar kan också göra att föreningen får lägre försäkringskostnader.

Medlemmens synvinkel:

Det är medlemmen som har ansvar för det inre underhållet. Om medlemmen försummar sitt ansvar och lägenheten förfaller drabbar det bara medlemmen genom otrivsel och lägre pris vid försäljning. Om misskötseln leder till exempelvis vattenskador i och utanför lägenheten kan medlemmen drabbas av skadeståndskrav från föreningen och även grannarna. Med det sagt skulle det inte finnas någon anledning från föreningens sida att inspektera lägenheter.

Dessutom kan det ifrågasättas vilken kunskap styrelsen egentligen har för att på egen hand utföra besiktningar. Har den tillräcklig kompetens och finns kunskap om vad som behöver åtgärdas, när och hur?

Den förening som ändå väljer att göra besiktningar behöver ställa det individuella intresset, att den enskilde medlemmen kan uppfatta besiktningen som en integritetskränkning, mot föreningens intresse av att inspektera det den anser vara viktigt. Styrelsen bör även diskutera vilket syfte besiktningarna har och vad de ska leda till.

Relaterade ämnen

  • Besiktning av lägenhet

    Syftet med att utföra besiktningar av medlemmarnas lägenheter är att upptäcka fel och brister i tid om dessa kan ha konsekvenser för fastigheten. Men medlemmarna kan uppleva det som integritetskränkande och att besiktiga ställer krav på kompetens.

Bli medlem

Gör din roll i styrelsen smidigare och tryggare. Bli medlem i Bostadsrätterna nu så bjuder vi på medlemskapet hela 2025.

Det här kostar medlemskapet efter gratisperioden

Ingår i medlemskapet

  • Fastighetsförsäkring till förmånligt pris En medelstor förening kan i snitt spara mellan 10–15 procent
  • Fri rådgivning Spara upp till 2 000 kr/timme
  • Gratis webbplats till föreningen Spara upp till 4 000 kr/år
  • Fria utbildningar för styrelse och boende Spara upp till 3 500 kr per deltagare och tillfälle
Se alla förmåner