”Vi försöker bevara huset som det var tänkt”

Det vackra hörnhuset i bostadsföreningen Vasen i centrala Stockholm byggdes i slutet av 1800-talet. För ordföranden Eric Rost är det viktigt att bevara byggnadens historia. – Vi vill inte förändra karaktären, utan försöker bevara huset så som det var tänkt.

Bild Eric Rost i Bf Vasen
Eric Rost visar hur huset såg ut på 1920-talet. Foto: Magnus Glans

Eric Rost flyttade in i sin lägenhet i det anrika 1800-talshuset med beige putsad tegelfasad i Vasastan i centrala Stockholm för åtta år sedan. Samma år blev han ordförande i föreningen, som är en så kallad bostadsförening.

I mångt och mycket påminner en bostadsförening om den vanligare formen bostadsrättsförening, men den största skillnaden är att en bostadsförening styrs av Lagen om ekonomiska föreningar och den egna föreningens stadgar i stället för att regleras av Bostadsrättslagen.

Bostadsföreningen är en slags föregångare till dagens bostadsrättsförening. De flesta bostadsföreningar som finns kvar i Sverige i dag bildades runt sekelskiftet.

– Det är egentligen ingen större skillnad på att bo i en bostadsförening, förutom att hos oss väger stadgarna lite tyngre, säger Eric Rost.

Huset som han själv bor i är över 120 år gammalt och byggdes i slutet av 1800-talet. Bostadsföreningen bildades 1923 och de nuvarande stadgarna uppdaterades 2015. Ett flertal ombyggnader och förändringar av huset har skett genom åren och allt finns redovisat tillsammans med ett svartvitt historiskt foto på föreningens hemsida.

– Jag är ju lite intresserad av historia, så jag har följt upp det hela. Försökt hitta gamla bilder och sånt där. Jag har hittat en bild som jag tror är från 1920-talet. Det som är lite kul är att det har gått förbi en häst under tiden, de hade ju lång exponeringstid då, så det är en suddig häst i förgrunden.

Det är egentligen ingen större skillnad på att bo i en bostadsförening, förutom att hos oss väger stadgarna lite tyngre.

Men trots föreningens anrika historia är det många som flyttar in och ut ur husets cirka 40 lägenheter.

– Min egen lägenhet är en trerummare, och det finns fyra sådana. Resten är ettor och tvåor och där är det ganska hög omsättning. Det flyttar in någon, efter ett tag så skaffar de en partner och efter ett tag så ska de bilda familj och då är lägenheten för liten så då flyttar de igen. Så det är en sex, sju lägenheter per år som säljs ungefär.

Föreningen försöker att värna om husets historia och bevara den gamla stilen, genom att till exempel ha kvar all stuckatur.

– Trapphuset renoverades några år innan jag flyttade in. Det gjordes marmoreringsmålning och träimitationer på dörrarna, och det håller vi fast vid. Vi vill inte förändra husets karaktär, utan försöker bevara det så som det var tänkt. Det går att renovera till en modern standard fast lite försiktigt.

En bostadsförening kan registrera om sig till en bostadsrättsförening, men det ser Eric Rost ingen anledning till. Han upplever inte att lägenhetsförsäljningarna i huset påverkas av att det är en bostadsförening.

– Under min tid som ordförande har jag inte upplevt vare sig någon nackdel eller fördel. Det har varit precis samma som vid försäljningar i bostadsrättsföreningar, säger han.

Läs mer om vad en bostadsförening är.

Av: Linnea Borgert och Natalie Roos

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet hela 2025 (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet