Hur kommer råttorna in?

Brunråttan sprider smittor, kan bitas och gnaga sönder inredning. Dessutom trivs den fint i vår närhet och kan till och med dyka upp i ett badrum på femte våningen. Men det finns sätt att hålla den ute.

Råttor har blivit vanligare, kanske på grund av alla uteserveringar där vi lämnar mat på marken efter oss. Skadedjursbekämparen Niklas Holmberg är verksam på Anticimex i sydvästra Sverige, från Halmstad till Landskrona:

– För en bostadsrättsförening som får upp råttor i avloppen ger det både badwill och kostar pengar. Det är otroligt viktigt att hålla dem ute.

Men hur tar råttorna sig in?

– De kommer oftast via avloppsrören och äter sig igenom vattenlåset i golvbrunnen. De mest intressanta golvbrunnarna för dem är de som är torra, för är det tomt i vattenlåset så känner råttorna mer dofter. Det gäller också toaletter som det inte spolas i, även om det är högt upp i ett flerfamiljshus. Rören är perfekta för råttorna att trycka sig upp i. Så det spelar ingen roll vilken våning man bor på.

– En mycket vanlig väg in för dem är när du renoverar badrummet och tar bort vattenlåset en tid. Många sätter lite plast över för att slippa doften. Men, komplettera med en betongplatta. Annars är det som en öppen dörr för råttorna.

Numera motas råttor med smartare och miljövänligare metoder än att lägga ut gift. Som modern teknologi. Det finns en effektiv fälla som man kan sätta på avloppsledningarna som går ut ur fastigheten.

– Den övervakar ledningen digitalt och sänder information om råttorna via ett GSM-kort och fungerar också som mekanisk grindvakt: 14 spjut slår till när råttan passerar och dödar den omedelbart. I vissa fall tar fällan hundratals råttor på ett år, i andra fall bara tre. Men då har du sluppit få in de tre i fastigheten.

TIPS

Så håller ni råttorna borta

  • Sluta slänga ut mat – matar du fåglarna matar du råttorna. Låt inte fallfrukt ligga kvar på marken.
  • Täta alla öppningar och glipor i fastigheten och se till att ventilationsrör har ett heltäckande gallerskydd.
  • Håll rent och ordning runt fastigheten, ta bort skräp, bråte och högt gräs.
  • Ha en bra kompostering – det finns råttsäkrad kompost för fallfrukt.
  • Låt installera en spjutfälla på serviceledningen.
  • Se till så att vattenlåset i golvbrunnen aldrig är torrt.

Av: Petra Olander

Relaterade artiklar

Relaterade ämnen

  • Ohyra och skadedjur

    Enligt lagen är det fastighetsägarens ansvar att vidta åtgärder för sanering av ohyra i bostadslägenhet i sin fastighet. Men vilka djur räknas som ohyra och vilka är i stället skadedjur?

Bli medlem

Gör din roll i styrelsen smidigare och tryggare. Bli medlem i Bostadsrätterna nu så bjuder vi på medlemskapet hela 2025.

Det här kostar medlemskapet efter gratisperioden

Ingår i medlemskapet

  • Fastighetsförsäkring till förmånligt pris En medelstor förening kan i snitt spara mellan 10–15 procent
  • Fri rådgivning Spara upp till 2 000 kr/timme
  • Gratis webbplats till föreningen Spara upp till 4 000 kr/år
  • Fria utbildningar för styrelse och boende Spara upp till 3 500 kr per deltagare och tillfälle
Se alla förmåner