”Livet här är bättre än jag föreställde mig”

Att bo med egen trädgård, nära stan, fast utan villaägandets alla nackdelar. Går det? Japp, det är bara att göra som Karin Kjellson – köpa en villa, bilda bostadsrättsförening och låta bygga till två flerfamiljshus. – Det här var ett sätt att förverkliga våra trädgårdsdrömmar, säger hon.

Bild Systrarna Karin och Emelie Kjellson bor nu 12 meter från varandra. I bostadsrättsföreningen bor även Mark Robinson och 3-åriga Bo. Foto: Anders G Warne
Systrarna Karin och Emelie Kjellson bor nu 12 meter från varandra. I bostadsrättsföreningen bor även Mark Robinson och 3-åriga Bo. Foto: Anders G Warne

För fem år sedan publicerade Din Bostadsrätt en artikel med rubriken ”De bygger sina egna bostadsrätter”. Bilden visade en leende Karin Kjellson med sin man, en vän, vännens två barn och en hund. Då, 2016, hade de precis tagit beslutet att bilda en bostadsrättsförening för att bygga bostäder på villatomten i Mälarhöjden, i södra Stockholm. Tanken var att behålla den ursprungliga villan och bygga två nya hus, med sammanlagt fyra bostadsrätter i. Ambitionen var att bli klara under 2017.

Riktigt så blev det inte. Husen blev inflyttningsklara först på hösten 2021. Vännens familj, som från början var med i projektet, kunde inte vänta när finansieringen drog ut på tiden och köpte ett eget hus i närheten. De fyra lägenheterna blev sex. Men nu är det klart.

– När vi väl fattade beslutet att genomföra projektet flöt själva bygget på väldigt bra. Det höll sig inom ramen både när det gällde tiden och pengarna. Så nu är vi tio vuxna, två barn och två hundar i föreningen, säger Karin Kjellson.

Från första början var det så här bostadsrättsföreningar var tänkta att fungera: ett sätt att ge vanliga människor chansen att äga sitt boende trots begränsade ekonomiska tillgångar. Tanken var att grannar, vänner eller kollegor kunde gå ihop och söka lån för att bygga bostäder. Men i praktiken har det varit väldigt sällsynt med liknande projekt.

– Idén var att omvandla en villa till en bostadsrättsförening. Fördelen är att man delar på markkostnaden och minskar sina boendekostnader. För oss var det ett sätt att förverkliga våra trädgårdsdrömmar och samtidigt bo nära tunnelbanan. Bara för att man vill bo med trädgård kanske man inte vill bo på 200 kvadratmeter.

Blev det som du hade tänkt dig?

– Jag skulle nog säga att det är bättre än jag föreställde mig. I och med att jag själv är arkitekt hade jag nog mest tänkt på byggnaderna. Men nu när allt är klart tänker jag mer på hur livet är här. Det är väldigt trevligt.

På vilket sätt då?

– Till exempel bor jag nu tolv meter från min syster, som är en av dem som har flyttat in. Man umgås oftare och på ett annat sätt när man bor så pass nära. Vi hjälper varandra med allt möjligt och det är mycket lättare att bara komma över på middag.

Att bygga hus mitt i ett välmående villaområde kan väcka känslor. Men relationerna med grannarna är väldigt bra, berättar Karin Kjellson.

– Det är ganska vanligt att företag köper en villa, river den och bygger ett flerfamiljshus med många små lägenheter. Det är inte så populärt alltid. Därför är det många som tycker att vi är det goda exemplet, eftersom vi valt att behålla huset från 1920-talet på tomten. Det var någon som sa att ”ska man bygga ska man göra det som ni har gjort”.

Hon drar efter andan och fortsätter:

– Jag tror mycket handlar om en omsorg om platsen. Vi har behållit alla fruktträd och trädgården är viktig för oss. Det blir lite annorlunda än annars, när allt bara försvinner.

En av dem som valt att köpa en lägenhet i Brf Villa Mälarhöjden är Carl Muszynski, 31. Sedan i höstas bor han här med sin sambo på 51 kvadratmeter.

– Det var en ren slump egentligen, det såg grönt och lummigt ut på någon bild. Så vi åkte dit, tittade på tomten och fick en ritning på lägenheten. Där och då kändes det solklart att vi skulle köra på. Framför allt känslan av att vara i en trädgård, det var buskar och gräs. Det blir nästan som ett pyttelitet radhus, fast mycket billigare. Mysigt, helt enkelt.

Finns det inga nackdelar?

– I och med att det är ett nytt hus har det varit en del småskavanker som behövts åtgärdas, och allt är inte klart än. Exempelvis är trädgården fortfarande ofärdig, men å andra sidan är det så i de flesta nybyggen. Förutom det … nä.

TIPS

KARIN KJELLSONS BÄSTA TIPS FÖR ATT BYGGA EGNA BOSTADSRÄTTSHUS

  • ”Kolla vad man får lov att bygga. Undersök kommunens detaljplaner noga. Det är inte en slump att vi hamnade här. Vi letade specifikt efter områden där det var möjligt att bygga.”

  • ”Undersök finansieringsmöjligheterna. Det kan vara svårt för en ny förening att låna 20–30 miljoner. Det hamnar utanför mallarna. Ett tips är att kontakta de mindre medlemsbankerna som kan detta, till exempel Ekobanken.”

FAKTARUTA

BRF VILLA MÄLARHÖJDEN

  • Bostadsrättsföreningen består av tre hus, varav två är nybyggda. Sammanlagt finns det sex lägenheter, mellan 36 och 120 kvadratmeter.
  • Alla lägenheter har egen trädgård.
  • När de såldes under hösten 2021, landade insatserna på 2 800 000–8 100 000 miljoner kronor. Det motsvarar cirka 60 000–70 000 kronor per kvadratmeter, vilket är strax under de genomsnittliga kvadratmeterpriserna för traditionella bostadsrätter i området. Villor i området kan säljas för 100 000 kronor per kvadratmeter.

Av: Kalle Dixelius

Bli medlem

Gör din roll i styrelsen smidigare och tryggare. Bli medlem i Bostadsrätterna nu så bjuder vi på medlemskapet hela 2025.

Det här kostar medlemskapet efter gratisperioden

Du måste ange antal bostäder och lokaler

Ingår i medlemskapet

  • Fastighetsförsäkring till förmånligt pris En medelstor förening kan i snitt spara mellan 10–15 procent
  • Fri rådgivning Spara upp till 2 000 kr/timme
  • Gratis webbplats till föreningen Spara upp till 4 000 kr/år
  • Fria utbildningar för styrelse och boende Spara upp till 3 500 kr per deltagare och tillfälle
Se alla förmåner