Så hanterar ni ersättning för arbete i föreningen
I en del föreningar finns kompetens bland medlemmarna som gör att de kan utföra enklare uppgifter som styrelsen annars skulle ha anlitat extern hjälp för, såsom trappstädning eller trädgårdsskötsel. Kan då medlemmarna få ersättning för arbetet och på vilket sätt? Här reder vi ut hur ni hanterar det.

Ett sätt att hålla nere kostnaderna i föreningen är att medlemmar som har kunskap, tid och möjlighet utför enklare arbeten, så kallad självförvaltning. Föreningen kan då sätta ner dessa medlemmars månadsavgifter, vilket är skattefritt för dem så länge det hålls inom en viss gräns.
För att ersättningen ska vara skattefri krävs först och främst att arbetsuppgifterna klassas som enklare. Till sådana förvaltningsuppgifter räknas det som vanligtvis skulle kunna utföras av alla bostadsrättshavare. Alla medlemmar måste också ha samma möjlighet att utföra dessa.
Vilka arbetsuppgifter handlar det om och inte?
Enligt Skatteverket räknas följande arbetsuppgifter till enklare:
- Trappstädning
- Trädgårdsskötsel
- Enklare reparationer, exempelvis byte av LED-lampor och andra förbrukningsvaror
- Tillsyn av källarutrymmen, vindar, garage och tvättstugor
Exempel på arbetsuppgifter som inte anses enkla:
- Styrelsearbete och redovisning
- Större reparationer som till exempel vatten- och avloppsarbeten
- Elarbeten
- Fasadmålning och omläggning av tak
När är nedsättning av månadsavgiften skattefri?
Nedsättningen av månadsavgiften är till viss del skattefri. För att nedsättningen ska vara skattefri krävs att den inte överstiger den egna lägenhetens andel av den totala kostnaden för motsvarande förvaltningskostnader. Samtliga medlemmar som deltar i självförvaltningen ska få nedsättning med samma belopp oavsett hur mycket arbete var och en av dem faktiskt har utfört. Det ska även finnas en överenskommelse eller ett avtal mellan bostadsrättsföreningen och dem som utför arbeten.