Solklart val för alternativ ellösning
Att installera solceller är glödhett. På bara ett år har antalet små och medelstora anläggningar ökat med nära 50 procent enligt statistik från Energimyndigheten. Samtidigt visar myndighetens prognos på mer än en fördubbling av solel kommande år.

Förra året installerades 147 627 små och medelstora solcellsanläggningar där bland annat småhus och bostadsrätter ingår. Det är en ökning med över 55 000 anläggningar i jämförelse med föregående år, 2021, som även det var ett starkt tillväxtår med dryga 26 000 fler anläggningar. Anledningen tror Energimyndigheten är en kombination av högt intresse för klimatomställningen och det senaste årets svängande och ibland mycket höga elpriser.
Och utvecklingen kommer att hålla i sig, enligt myndigheten vars kortsiktiga prognos bedömer att solel kommer att mer än fördubblas de närmaste två åren. Främst gäller den snabba installationstakten villamarknaden som även får skattereduktion för grön teknik.
– Vi märker också ett stort intresse från bostadsrättsföreningar. De hör främst av sig till oss för att kolla om det finns något ekonomiskt stöd, men det som finns riktar sig endast till privatpersoner. Men jag har hört att det kan finnas kommunala stöd, det kan vara värt att undersöka, säger Elin Larsson, analytiker på Energimyndigheten.
Tack vare att bostadsrättsföreningar ofta har stora tak och sedan ett drygt år tillbaka eventuellt kan få dela nät med föreningens intilliggande fastigheter är de ofta väl lämpade att använda sig av solel, förklarar hon.
– Framför allt för att täcka förbrukningen av fastighetsel, men i förlängningen också för att sälja överskottsförbrukningen till respektive lägenhet, säger hon.
För att garantera en bra installation är Elin Larssons främsta råd att se till att elektrikern som gör elinstallationen är behörig via Elsäkerhetsverkets tjänst.
– Det är en jättebra försäkring för att den som utför eljobbet är kompetent och för att få upp förtroendet i branschen finns det numera även en certifiering av montörerna att hålla utkik efter, säger hon.
Det är växtvärk i den här branchen.
Även Bostadsrätterna har märkt att frågorna om solceller har ökat i rådgivningen det senaste året.
– Dels är det frågor om var föreningen ska börja någonstans, dels om sådant de behöver se upp med, säger Nicklas Pettersson, styrelserådgivare på Bostadsrätterna.
Förutom en bra förstudie om sådant som taklutning, väderstreck, väntad lönsamhet och takets underhållsbehov, brukar hans råd vara att ta hjälp av en projektledare som hjälper till med upphandling av entreprenaden – och ha is i magen.
– Det är växtvärk i den här branschen. Många får vänta länge bara på att få en offert och det får man ha överseende med.