Eldstad i bostadsrätten – så ser ansvaret ut

Vintern är i antågande och i norr har den i vissa delar redan gjort sitt inträde. Då kan det komma frågor från medlemmar i föreningen med kakelugnar och öppna spisar i sina hem. Vem är det egentligen som ansvarar för underhållet av eldstäderna och vem ska bekosta renoveringen om de behöver återupplivas?

Ja, frågorna kan vara många: Är det föreningen eller medlemmen som ska betala för upprustning av eldstäder som inte längre fungerar? Vem står för underhåll som sotning av rökkanaler för braskaminer som medlemmar låtit sätta in? Svaren är inte helt givna. Vem som ska stå för notan beror på flera faktorer.

Ansvar innanför och utanför bostaden

Enligt bostadsrättslagen ansvarar medlemmen för underhåll invändigt i sin lägenhet, om det inte står något annat i stadgarna. Kakelugnen eller den öppna spisen finns ju inne i lägenheten och är därmed medlemmens ansvar. Rökgången däremot ligger utanför lägenheten och kan därför inte vara ett medlemsansvar.

Enbart trivselsyfte?

I vissa fall blir eldstäderna varken föreningens eller medlemmarnas ansvar. Anta att föreningens hus, långt efter att huset byggdes, fått centralvärme eller möjlighet till direktverkande el. Medlemmarna fortsätter dock använda sina kakelugnar i trivselsyfte, men de behövs inte för att värma upp lägenheterna. I ett sådant fall är föreningen inte skyldig att underhålla rökkanalerna, vilket konstateras i flera domar. Styrelsen kan, om ni så vill, komma överens om att medlemmen bekostar reparation och besiktning av rökkanalen som hör till dennes eldstad. 

Standardhöjande faktor – högre andelstal

En spis eller kakelugn kan även ha varit en så kallad standardhöjande faktor, men inte direkt haft en uppvärmningsfunktion när bostadsrätterna byggdes eller när huset ombildades till bostadsrätt. Kanske är det så att lägenheterna med eldstad fick betala en högre insats och därmed har ett högre andelstal just för att de hade en eldstad. I en sådan situation kan troligen föreningen anses underhållsansvarig för rökgången. Den frågan är dock inte är prövad i domstol.

Tillåta nya eldstäder? Tänk på att:

  • Ifall ni redan har trivselkaminer i föreningen kan det vara svårt att neka en medlem utan särskilda skäl utifrån likhetsprincipen.
  • En installation av en eldstad ska normalt anmälas till kommunen, alltså som ett slags enklare bygglov.
  • Att medlemmen får lov från byggnadsnämnden innebär inte att installationen får ske. Styrelsens tillstånd krävs ändå alltid.
  • Om fastighetens utseende förändras, exempelvis med en väl synlig ny skorsten, kan beslut av stämman krävas enligt bostadsrättslagen.

Tänk även på att:

Sotning av eldstäder ska göras med visst intervall som beslutas av respektive kommun. Det är också beroende på typ av installation och syftet med eldstaden. Dessa ska även brandskyddskontrolleras vart sjätte år.

Relaterade artiklar

Relaterade ämnen

  • Eldstäder

    Kakelugnar och öppna spisar går ibland inte att elda i, till exempel på grund av att rökkanalen är otät. Medlemmar kan då vilja återuppliva eldstäderna i sina hem. Vem är det då som ska bekosta renoveringen och vem ansvarar för underhållet av dem?

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet året ut och hela 2025 (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet