Energideklarera föreningens byggnader – vad gäller?

I princip alla byggnader måste enligt lag vara energideklarerade. Varför är det så och vad innebär det för föreningen? Och vad händer om det inte finns någon energideklaration? Här svarar vi på frågorna.

Alla som äger en byggnad måste se till att det finns en energideklaration upprättad för den. Energideklarationen ska utföras av en certifierad energiexpert och är sedan giltig i tio år. Sammanfattningen av energideklarationen ska sättas upp på en väl synlig plats i huset, till exempel i entrén eller på föreningens anslagstavla.

Varför energideklarera?

Syftet med lagkravet på energideklaration är att det ska bidra till en god energieffektivitet och en hälsosam inomhusmiljö i våra hus. Energideklarationen ska visa hur mycket energi som förbrukas i byggnaden. Den ska också innehålla åtgärdsförslag på hur bostadsrättsföreningen, i egenskap av fastighetsägare, kan minska byggnadens energibehov och öka dess energieffektivitet vid tidpunkten för utförandet av energideklarationen. Förslagen ska vara lönsamma att genomföra så att föreningen både sparar pengar och minskar sin miljöpåverkan. 

Vad ska energideklarationen innehålla?

Energideklarationen ska innehålla bland annat uppgifter om:

  • energiklass
  • energiprestanda
  • den uppvärmda arean i huset, det som kallas Atemp
  • energianvändning för  uppvärmning, komfortkyla, tappvarmvatten och  byggnadens fastighetsel
  • åtgärdsförslag för att minska energianvändningen, om energiexperten har föreslagit sådana
  • om en obligatorisk ventilationskontroll (OVK) är utförd eller inte
  • byggnadens radonvärde, om en sådan mätning är utförd.


Även andra uppgifter brukar finnas med, till exempel om värmesystemet och ventilationssystemet i huset.

När ska föreningens byggnader energideklareras?

Enligt Boverket finns det fyra olika tillfällen då byggnader ska energideklareras:

  • när byggnader är nya
  • när golvarean i byggnaden är större än 250 kvadratmeter och ofta besöks av allmänheten
  • när byggnader upplåts med nyttjanderätt när byggnader säljs.


Vissa byggnader omfattas inte av kravet på energideklaration. Exempelvis  behöver inte byggnader som inte värms upp till mer än tio grader energideklareras. Det finns även generella undantag från kravet på att energideklarera vissa byggnader. Läs mer på boverket.se.

Vad händer om föreningen inte har en giltig energideklaration?

Boverket är den myndighet som är ansvarig för och har tillsyn över att energideklarationer upprättas liksom att lagkraven efterlevs. Om det inte finns någon giltig energideklaration kan Boverket förelägga, alltså uppmana fastighetsägaren att energideklarera sin byggnad. Det kan vara förenat med vite.

Tips!

  • På Boverkets webbplats finns utförlig information om allt som rör energideklarationer. Sök på  Energideklaration.
  • Där finns också en lista över certifierade energiexperter.
  • Om ni är nya i styrelsen och är osäkra på om det finns en giltig energideklaration för era byggnader kan ni söka i Boverkets energideklarationsregister. 

Visste du att:

Flera banker erbjuder så kallade gröna bolån med en mindre rabatt på räntan förutsatt att byggnaden uppfyller olika krav, exempelvis en viss energiklass Om föreningen har en äldre energideklaration kan ni behöva göra en ny.

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet året ut (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet