Initiativet är en hjärtesak

Brf Blomstret har en hjärtstartare. Något som egentligen ligger utanför en förenings uppgifter och utgifter. – Vi tycker att priset är lågt för säkerheten den ger, säger boende Gunnar Eriksson.

Brf Blomstret med sina 39 lägenheter är också ett kollektivhus med 400 kvadratmeter gemensamhetsytor. – Vi ansåg att det därför är större utsikter att få nytta av hjärtstartaren, säger boende Gunnar Eriksson. Foto: Stéfan Estassy
Brf Blomstret med sina 39 lägenheter är också ett kollektivhus med 400 kvadratmeter gemensamhetsytor. – Vi ansåg att det därför är större utsikter att få nytta av hjärtstartaren, säger boende Gunnar Eriksson. Foto: Stéfan Estassy

Att skaffa någonting som helst aldrig ska komma till användning är en lite konstig grej. Det  konstaterar Gunnar Eriksson som bor i Brf Blomstret i Gävle och satt med i styrelsen när föreningen för cirka fem år sedan beslutade att skaffa en hjärtstartare.

– Några medlemmar väckte frågan och vi tog beslutet att det var värt kostnaden. Tack och lov har vi hittills aldrig behövt använda den, säger han.

Den 39 lägenheter stora bostadsrättsföreningen är också ett kollektivhus. Det finns 400 kvadratmeter gemensamhetsytor och det rör sig mycket folk i lokalerna. Tre kvällar i veckan är det exempelvis middag och matlagning för 20–30 personer i matsalen.

– Vi ansåg att det därför är större utsikter att få nytta av den. Genom åren har det också blivit en högre medelålder på dem som bor här med mer än 50 procent pensionärer, säger Gunnar Eriksson.

Hjärtstartaren leasar de till en lite större kostnad än att köpa en, i utbyte slipper de att själva stå för service och underhåll.

– Exempelvis behöver batteriet bytas ut vart fjärde år och vart åttonde år får vi en ny. Om något skulle bli fel på den är det bara att ringa, säger han. 

Från föreningens sida är det styrelsen som har ansvar för hjärtstartaren som är uppsatt vid ingången till matsal och kafé. I samband med att den kom till huset såg styrelsen även till att medlemmarna fick en HLR-kurs genom Röda korset. 

– Om en förening bestämmer sig för att skaffa en hjärtstartare är ett tips att försöka engagera  medlemmarna genom en introduktionskurs. Själva apparaten är självinstruerande, men det är ändå bra om man vet lite hur det fungerar redan innan. 

Tänk på det här om ni skaffar en hjärtstartare

  • Varje år sker 6 000 hjärtstopp utanför sjukhus i Sverige och varje sekund är avgörande – se därför till att göra hjärtstartaren så tillgänglig som möjligt.
  • Registrera hjärtstartaren i Hjärtstartarregistret – där kan SOS Alarm se var de finns. Det går även att ange när den är tillgänglig för allmänheten och inte.
  • Det är viktigt att följa rekommendationer för underhåll och ersättning av
    elektroder och batterier. Garantitiden är vanligen åtta år.
  • Vem som helst får använda en hjärtstartare, följ bara hjärtstartarens tydliga röstinstruktioner som steg för steg leder användaren rätt. Men självklart är det bra att gå en utbildning i HLR.

Källa: Medigo

 

Av: Frida Henke

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet året ut och hela 2025 (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet