Persiennpysslet du fixar själv

Fruuupp, låter det och persiennen hänger på sniskan som en solfjäder i fönstret. Den går att laga, men det finns några tumregler för när det helt enkelt inte är värt mödan.

När en persienn pajar är det oftast inte värt besväret att laga den. Det konstaterar Peter Jonsson på Sun Off i Skövde. Han har 35 års erfarenhet av  persienner.

– De flesta persienner är bra produkter som håller länge, uppåt 30 år, säger han.

Men till slut är det ändå något som går sönder; det kan vara linor, snörledare, drivstång, stånghållare, linlås och vändknapp.

– En ny persienn kostar 700–800 kronor och det gör att de är lite för billiga för 
att laga. Och när en persienn väl gått sönder har den ofta haft sin livstid, så även om du lagar den kommer snart något annat gå sönder.

Men draglinorna tillhör undantaget.

– Det är egentligen det enda som kan fixas på egen hand i en persienn. Du  kan också med fördel byta draglinan när den blivit smutsig.

Ett vanligt misstag är att börja linbytet med att slita bort alla gamla linor.

– Men då blir arbetet svårt. Det bästa är att bara smälta ihop den nya linan med den befintliga och låta den dras in automatiskt, säger Peter Jonsson.

Men stegbanden som håller lamellerna på plats, då. De går väl att byta?

– För att göra det måste man ha väldigt gott om fritid. Det bästa är att ta ner din gamla persienn, ta den till din lokala persiennfirma och beställa en likadan. Då får du en ny, fräsch och måttanpassad till ditt fönster. Och för den vars persienn hänger som en solfjäder i fönstret: Bara klipp ner den i väntan på att den nya kommer på plats. Det ser trevligare ut.

Så lagar du en draglina – steg för steg:

  1. Hämta en tändare.
  2. Öppna fönstret så att du kommer åt persiennen.
  3. Hitta de två ändarna på linan som gått av.
  4. Håll ändarna mot varandra och värm med tändaren. Linorna smälter ihop och blir till en hel lina igen. Alternativt kan du smälta ihop en helt ny lina med den gamla.
  5. Om linan hoppat ur: Ta en stor nål, trä i änden på linan och sicksacka sedan i lamellerna, avsluta längst ner med en rejäl knut under bottenknappen.

Se upp!

Ett vanligt misstag är att framgångsrikt byta en hisslina, dra upp persiennen och klippa av linan. Med resultatet att linan är för kort när du släpper ner persiennen.

Bonustips persiennen.

Om du vill rengöra persiennerna är det enklast att dammsuga dem. Använd en skyddande muff på dammsugaren.

Av: Petra Olander

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet året ut (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet