Så skördar du grönt hela vintern
Med några enkla knep kan alla odla grönsaker hemma i lägenheten, berättar Sara Bäckmo, trädgårdsexpert och bloggare:– Det är så himla enkelt. Till exempel går det att bli självförsörjande på bladgrönsaker till smörgåsar – och börja skörda redan några dagar efter första sådden.
Bladgrönsaker som sallat och olika kålsorter, kryddväxter och tomater. Trädgårdsinfluencern Sara Bäckmo odlar grönsaker inomhus hela vintern, på en enkel bordsodling om cirka två kvadratmeter med vattentäta brickor under krukorna.
– Det är roligt att odla hemma och grönsakerna smakar så mycket mer. Men, om du vill driva fram hyfsat kraftiga plantor så krävs växtbelysning. Den behöver inte vara dyr, men den ska vara ämnad för växtodling. Ha den tänd 14–16 timmar per dygn, för ljuset är växternas energi, säger hon.
Smartast är att odla flera olika grönsaker och olika sorter. På så vis finns alltid något att skörda.
– Skott från bockhornsklöver är skördeklara efter 5–7 dagar, ärtskott efter 10 dagar och tomater skördas efter 4–5 månader.
Och för den som vill slippa pilla med jord inne, funkar hydroponisk odling utmärkt.
– Då odlar du i en vattenbehållare med näringslösning, utan jord. Där kan du ha bladgrönsaker, kryddor, tomater och gurka – med växtlampa.
I odlingsjorden är näringen förbrukad 4–5 veckor efter plantering. Då behöver du fylla på med näring. Eller så ordnar du det själv:
– Något som är i ropet och gratis är kiss utspätt i vatten. Vår urin innehåller samma näring som vi vanligtvis köper på flaska importerad kanske från andra sidan jorden. Det är ju helt galet egentligen! Att gödsla med kiss är toppen, det ger växterna näring och blir ett bra kretslopp. Och det luktar inte, som kanske många tror.
För inomhusodling är rekommendationen att späda 1 del kiss med 20 delar vatten. En kisskanna, eller så kallad pimpinette, kan du köpa på till exempel apotek, tipsar Sara Bäckmo.