Sommarjobbar i egna föreningen

Brf Kvarteret Östergård skapar både jobb och sammanhållning genom att anlita sina ”egna” tonåringar för fastighetsskötsel.

Pauline Bengtsson, ansvarar för Brf Kvarteret Östergårds sommarjobbare. Här med Vega Kestrup som gör sin sista sommar på gården. Foto: Johan Bävman.
Pauline Bengtsson, ansvarar för Brf Kvarteret Östergårds sommarjobbare. Här med Vega Kestrup som gör sin sista sommar på gården. Foto: Johan Bävman.

Det har varit en tradition sedan 1980-talet: Året som en boende i Kvarteret Östergård i Malmö fyller 15 år erbjuds den jobb. Föreningens ungdomar sköter städning av trappor och tvättstugor året om och varje år sommarjobbar ett tiotal av dem.

– På sommaren är det två veckor. Den första bonar de stengolven i trappuppgångarna och putsar fönstren och under den andra tömmer de komposter, oljar in utemöbler och tar hand om vår stora parkliknande innergård, säger Pauline Bengtsson som är ansvarig för sommarjobben och vars båda barn deltagit.

Jag vet ju också vems trapp det är jag städar, det gör att man alltid vill göra ett bra jobb.

Under sommarjobbet finns en ideellt arbetande vuxen handledare med varje dag. Ungdomarna, som får jobba fram till året de tar studenten, får betalt efter sin ålder enligt kollektivavtal för fastighetsskötsel. Pauline Bengtsson hinner se deras utveckling.

– När de jobbat två somrar vet de hur man hanterar boningsmedlet till trapporna. ”Nej, nej, vi svabbar inte mer, nu är det dags att bona, kan man höra dem säga”, berättar hon.

19-åriga Vega Kestrup gör i år sin sista sommar på gården.

– Det är lite synd för det är kul att prata med de andra ungdomarna och så är det ganska bra betalt för den här typen av jobb, säger hon.

Under somrarna har hon lärt sig är att samarbeta och planera ett jobb.

– Jag vet ju också vems trapp det är jag städar, det gör att man alltid vill göra ett bra jobb, säger hon. 

Pauline Bengtsson menar att arbetande ungdomar har ökat sammanhållningen på gården. Och utan att ha räknat på det tror hon även att det finns ekonomi i det.

– Att sätta våra egna barn i arbete i stället för att ta in en firma utifrån är en vinst på alla sätt för oss. 

Av: John Palm

Relaterade artiklar

Relaterade ämnen

  • Självförvaltning

    Ett sätt att hålla nere kostnaderna i föreningen är att medlemmar utför enklare arbete. Föreningen kan då sätta ner dessa medlemmars månadsavgifter, vilket är skattefritt för dem så länge det hålls inom en viss gräns.

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet året ut och hela 2025 (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet