Städdag: Alla ska vara med - eller?

Hösten är här och många bostadsrättsföreningar anordnar städdagar - ett sätt att hålla nere kostnaderna och samtidigt skapa gemenskap i föreningen. Men kom ihåg att deltagandet är frivilligt och någon ”straffavgift” är inte tillåten.

Både under höst och vår är det vanligt med städdagar då medlemmarna uppmanas att ställa upp och hjälpa till. Alla vill dock inte vara med på städdagar, utan vill i stället ägna sin tid åt annat eller har kanske inte den fysiska förmågan. Samtidigt får styrelsen göra sitt bästa genom att locka med trevlig samvaro vid dessa tillfällen.

Ingår i avgiften

Alla medlemmar betalar en årsavgift till föreningen som ofta debiteras månadsvis. Den ska täcka föreningens kostnader såsom uppvärmning, vatten, el, löpande underhåll, räntor, amorteringar med mera. Städning – även höst- och vårstädning utomhus – ingår i den löpande skötseln av fastigheten och ryms alltså i årsavgiften. En del föreningar ser dock en möjlighet att hålla kostnaderna nere för utvändig städning genom att utföra arbetsuppgifterna själva.

”Straffavgift” inte laglig

Ibland kan styrelsen tvingas höja månadsavgiften på grund av ökade kostnader för trädgårdsskötsel, men att ta ut en extra avgift av medlemmar som uteblir på städdagarna är inte lagligt. En förening kan enbart ta ut årsavgift, upplåtelse- och överlåtelseavgift, pantsättningsavgift samt avgift vid andrahandsuthyrning. 

För att föreningen ska ha rätt att ta ut de fyra sistnämnda avgifterna krävs dessutom att föreningens stadgar har bestämmelser om det och dessa kan då tas ut efter beslut i styrelsen.

Tänk på att:

  • Om en bostadsrättsförening ändå skulle avisera en straffavgift kan medlemmen vägra att betala och föreningen kan heller inte få betalt genom sedvanligt kronofogde- eller domstolsförfarande.
  • Ett undantag är bostadsföreningar, föregångare till dagens bostadsrättsföreningar, som kan ta ut en avgift ifall medlemmen uteblir på städdagen eftersom dessa föreningar inte regleras av bostadsrättslagen.

 

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet året ut (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet