VA-taxorna rusar: höjningar på över 50 procent i flera kommuner

Taxorna för vatten och avlopp fortsätter att öka kraftigt. Danderyd, Håbo, och Heby höjer taxan med över 50 procent. Norrtälje och Vaxholm är dyrast i landet. Här ligger vatten- och avloppskostnaden för en lägenhet nu på över 12 000 kronor per år. Det visar Nils Holgerssongruppens granskning.

Nils Holgerssongruppens kartläggning av VA-taxorna (vatten och avlopp) visar på nya rekordhöjningar. I Danderyd höjs taxan med över 63 procent. Ytterligare fyra kommuner – Håbo, Heby, Solna och Kungsör –höjer med runt 50 procent. Var fjärde kommun i landet höjer taxan med över 20 procent. I genomsnitt höjer kommunerna VA-taxorna med 13,9 procent.

– De stora höjningarna är rejält kännbara för hushållen. Kommunerna behöver fråga sig om det är rimligt. Årets siffror är ett bevis på att kommunerna i större utsträckning än tidigare för över sina investeringskostnader på boende och fastighetsägare, säger Joachim Höggren, ordförande för Nils Holgerssongruppen.

– Det är viktigt med fungerande VA-tjänst. Men när det kommer till stora återinvesteringar efterlyser vi transparens och en dialog om det är boende och fastighetsägare som ska bära allt. När var fjärde kommun höjer med över 20 procent är det fog att undra över den långsiktiga kommunala planeringen. Det är viktigt att kommunens politiska beslutsfattare och ansvariga tjänstemän har en god dialog med berörda kring investeringsbehov och taxa, säger Joachim Höggren.

Norrtälje, Vaxholm och Tjörn har högst taxor
Högst taxa har nu Norrtälje efter en 30-procentig prishöjning. I Norrtälje och Vaxholm är VA-kostnaden för en lägenhet nu över 12 000 kronor per lägenhet och år. Tjörn ligger tätt efter på nästan samma nivå. Samtidigt har Solna, trots en höjning på 50 procent, fortfarande lägst VA-kostnad i landet. Det innebär att ett glas vatten nu är mer än fyra gånger dyrare i Norrtälje än i Solna.

– Siffrorna visar oförklarligt stora skillnader mellan kommunerna och att taxorna nu löper amok. Att låta boende och fastighetsägare bära stora investeringar för att hämta hem kommunal underhållsskuld och klimatanpassningsåtgärder är skevt, säger Joachim Höggren.

Växjö och Hallsberg är de enda kommuner som sänker sina VA-taxor med -11,4 respektive -2 procent.

Läs rapporten på Nils Holgerssongruppens webbplats.

Fakta VA-taxor
Beskrivningen av Nils Holgerssonhusets vattenförbrukning beräknas till 2 000 kubikmeter vatten fördelat på 15 lägenheter på 67 kvadratmeter i medeltal.

I redovisningen är det endast VA-företagens så kallade brukningsavgifter som studeras. Dessa är hämtade från Svensk Vattens egen statistik. VA-verksamheten är till helt dominerande del avgiftsfinansierad men skattefinansiering får förekomma.

Om undersökningen

Nils Holgerssongruppen representerar bostadsorganisationer i Sverige. Gruppen granskar och jämför kostnader för vatten, avlopp, avfall, elnätsavgifter och fjärrvärme för att främja rättvisa och effektiva tjänster i hela Sverige. Målet är att öka medvetenheten om kostnaderna för dessa, vilket är drygt 50 miljarder årligen, och bidra till positiv utveckling inom områdena vilket gagnar både fastighetsägare och boende.

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet året ut och hela 2025 (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet