Vågar du köpa nyproduktion?

Kraftig inflation, snabbt uppdrivna boräntor och historiskt höga byggkostnader har lett till en tvärnit för bostadsbyggandet och stiltje på marknaden för nyproduktion. Hur ser prognosen ut framåt? Vad behöver göras för att få fart på marknaden igen? Och när är det läge att våga satsa?

58 procent färre lägenheter byggdes under 2023. Foto: Magnus Glans
58 procent färre lägenheter byggdes under 2023. Foto: Magnus Glans

Byggtakten har minskat kraftigt i Sverige. Första halvåret 2023 påbörjades endast 15 500 bostäder vilket är 58 procent färre än motsvarande period året innan. Parallellt går försäljningen av nyproducerade bostadsrätter trögt. Enligt SBAB tar det ungefär dubbelt så lång tid att förmedla nya bostäder nu jämfört med de senaste åren.

Ted Lindqvist som är vd på Evidens, som jobbar med analyser och strategisk rådgivning inom fastighetsbranschen, förklarar att det finns två grundläggande orsaker till att marknaden har tvärstannat. Det ena är att efterfrågan har fallit kraftigt till följd av inflation, höjda räntor och att aktiekurserna har gått ner. Det i sin tur påverkar köpkraften hos bostadsköparna.

– När vi pratar om köp av bostadsrätter, särskilt i storstäderna, finansierar vi inte vårt köp enbart med vår lön, utan med ett sparkapital. Svenskar är generellt sett duktiga på att spara, även i  aktier och i fonder, så när aktiekurserna går ner påverkar det givetvis, säger han. 

Den andra viktiga förklaringen till att marknaden för nyproduktion har stannat av är de historiskt snabba och höga kostnadsökningarna inom byggsektorn. Ted Lindqvist berättar att liknande kostnadsökningar som under 2022 endast har skett två gånger tidigare i Sverige. Förra gången var i samband med den senaste energi- och oljekrisen 1973 och dessförinnan måste vi gå tillbaka så långt som till 1950 och utbrottet av Koreakriget.

Har du ett långt perspektiv spelar nuvarande situation mindre roll.

– Den snabba prisökningstakt som vi har haft nu beror på krigsutbrottet i Ukraina och det energikrig som Ryssland har fört mot övriga Europa. Eftersom byggmaterial är väldigt energikrävande i sin framställning får det här stor påverkan. Sedan beror det på räntan som steg väldigt snabbt vilket innebär både höga finansieringskostnader och höga byggkostnader. Allting skedde samtidigt och väldigt fort, vilket har lett till att kalkylerna inte längre går ihop, säger han.
Nu jobbar branschen på flera fronter för att få fart på byggandet igen. I närtid handlar det till stora delar om att byggföretagen måste ha ett stort kostnadsfokus, berättar Ted Lindqvist.

– Byggföretagen försöker så gott de kan. Det handlar om att slimma sin produktion och sortera bland projekten – vilka har bäst förutsättningar och vilka får hamna i väntelådan? Vid pågående projekt ser vi att många jobbar med rabatter och i vissa fall bjuder på några månadsavgifter, allt för att hålla i gång maskineriet.

Från politiskt håll är det många i bygg- och fastighetsbranschen, inklusive Ted Lindqvist, som önskar se vissa regelförenklingar och sänkta amorteringskrav för att underlätta för köparna. Det finns även en debatt om rena produktionsstöd för att stödja byggarna.

– Vi ser många olika förslag och alla har givetvis sina för- och nackdelar. Men man ska komma ihåg att den nuvarande krisen har eskalerat otroligt snabbt så det har varit svårt att parera från politiskt håll, säger han.

Med en brasklapp om att det råder stor geopolitisk oro och att det därmed är svårt att göra prognoser för framtiden tror ändå Ted Lindqvist på en långsam återhämtning framöver.

– Det ser ut som att inflationen ger med sig ganska snabbt, och vi kommer antagligen att få se lite lägre räntor under 2024. Det kommer att mildra effekterna och ge lite mer pengar
i plånboken, då stärks köpkraften igen. Men eftersom vi tappat så pass mycket på väldigt kort tid kommer det att ta flera år innan vi är tillbaka.

Till de som funderar på att köpa nyproduktion, men som tvekar på grund av marknadsläget, råder Ted Lindqvist att det är viktigt att lyfta blicken och att inte stirra sig blind på nuläget.

– Har du ett långt perspektiv spelar nuvarande situation mindre roll. Då är det viktigare att agera på frågan om hur du vill leva ditt liv, och givetvis se till att det finns marginaler i din ekonomi så att du har råd med bostaden här och nu. Krisen kommer att ge med sig förr eller senare, och ekonomin kommer att förbättras successivt.

Fallande byggtakt även 2024

Antalet påbörjade nyproducerade bostäder föll kraftigt under 2023 och beräknas falla ytterligare under 2024. Under första halvåret 2023 påbörjades cirka 15 500 bostäder, inräknat nettotillskott genom ombyggnad. Det var 58 procent färre än motsvarande period ett år tidigare. Boverket gör bedömningen att byggtakten i år kommer att falla ytterligare, med omkring 19 500 påbörjade bostäder, varav 17 500 genom nybyggnad. Vidare uppskattar myndigheten att byggtakten på lite längre sikt kommer att bli lägre än vad de bedömer skulle behövas – det vill säga cirka 67 000 bostäder per år fram till 2030. 

Källa: SCB och Boverket.

Av: Malin Letser

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet hela 2025 (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet