Varför läcker och luktar kylen?

Alla kylskåps största fiende är fukt. Det orsakar att grönsakerna ruttnar och ibland även vattenläckage. Men med några enkla knep håller du kylskåpet både fräscht och i fin form.

Varje gång du öppnar dörren till kylskåpet kommer det in fukt från den omgivande luften. Inuti skåpet finns också grönsaker och frukt som avger fukt.

– All den samlade fukten blir till kondens och det är alla kylskåps stora utmaning att hantera, säger Oskar Herodes, utbildningsansvarig på vitvarutillverkaren Miele.

– Blir det för mycket kondens kan grönsaker börja ruttna och kartonger bli blöta. Skåpet behöver konstant dränera fukten och då är den egna servicen viktig.

Kylskåp är byggda för att fukten ska fastna på bakväggen, den blir till isdroppar för att sedan tina och rinna ner längs väggen och in i shunten, det lilla hålet längs bak i kylen. Däri sitter en gummislang som går till en droppskål, placerad ovanpå kompressorn. Vattnet hamnar i skålen och när kompressorn bli varm, förångar den vattnet ut i rummet igen. 

– Det funkar i 99,9 procent av fallen jättebra. Men det kan bli stökigt om man har väldigt mycket fukt i rummet eller öppnar dörren mycket. Droppskålen kan 
bli överfull och börja läcka.

Därför finns en läckagebricka under alla kylskåp, som samlar upp det läckta vattnet och leder ut det på kylskåpets framsida. Men den lilla shunten kan också bli blockerad. Då hamnar kondensvattnet på botten av skåpet, där det finns en uppsamlande fördjupning.

– Det absolut vanligaste problemet är att shunten blivit tilltäppt. Med lite tur har det följt med ett litet filter till kylskåpet, som sitter i shunten. Det kan du dra i och få upp det som stoppat igen shunten. Annars funkar en piprensare också bra att rensa med.

Från odör till fräscht skåp

  1. Isolera livsmedlen från varandra i slutna förpackningar. Speciellt sådant som luktar starkt, som vitlök, räkor och ostar.
  2. Skaffa ett aktivt kolfilter som du kan lägga in i kylen. Finns på hemelektronikvaruhus.
  3. Ställ in en skål med citronvatten eller ättiksvatten i ett dygn.
Tips!

Kylskåpets lilla hälsokoll

Öppna kylskåpet, stäng och öppna igen. Är det lite trögt på andra öppningen så mår skåpet kanonbra. Är det inte lite vakuum – är något fel. Listerna kan till exempel börja bli gamla vilket kan göra att det läcker vatten från kylskåpet eller att det drar onödigt mycket el.

 

Av: Petra Olander

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet året ut (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet