Flytta ihop eller isär – tänk på det här

Vad behöver du veta när du ska bli sambo och vilka rättigheter har du vid en separation? Sanna Wetterin, familjerättsjurist, reder ut vad som gäller i några scenarier som kan uppstå.

Det kan verka som en enkel sak att flytta ihop, men det många inte tänker på är den juridiska biten. Om förhållandet tar slut kan det leda till en kalldusch om ena parten räknat med att ha rätt till en del av bostaden.

Att ta tag i frågan med en gång känns inte vidare romantiskt. Men enligt Sanna Wetterin, familjerättsjurist på Fenix Family, är det bästa tillfället.

– Jag skulle säga att det är mer romantiskt att ha ett avtal på plats eftersom det är lättare att genomföra när du är glad och kommer överens med din partner. Det kan nästintill vara omöjligt när ni väl är osams, säger Sanna Wetterin.

Exakt hur ett samboavtal bör se ut är svårt att veta på förhand. Det viktiga är att se till sin egen situation och utgå från vad som är viktigt för en själv.

Scenario 1:

Flytta in i partnerns bostadsrätt/fördelning av bohag

Om du flyttar in hos en partner som redan äger en bostadsrätt som inte var avsedd för er, har du ingen automatisk rätt till bostaden vid en separation. Det gäller även om du varje månad betalat till ägaren. Skaffar ni möbler och inredning med syftet att använda det gemensamt har ni som sambor rätt att dela värdet av det mellan er.

– Det är alltså det som köps med syftet att användas gemensamt som ingår i det gemensamma bohaget, oavsett vem som har betalat. Undantaget är om det skrivits ett samboavtal där det framgår att ena parten har ensamrätt till soffan. 

Scenario 2:

Gemensam renovering av bostaden

Vid förbättringar och ändringar i bostaden är det viktigt att tänka över vad som ska gälla.

– En vanlig fälla är att ena sambon flyttar in hos den andra och bidrar i upprustningen av bostaden. Många tror att de har rätt att få tillbaka denna summa, men detta måste bestämmas i förväg genom exempelvis ett skuldebrev.

Scenario 3:

När ena parten betalar mer för bostaden

Om ett par köper en bostadsrätt för att bo tillsammans i blir den samboegendom och delas lika vid en separation, oavsett vem som har betalat mest.

– Vill du ha en större andel av bostaden vid en eventuell försäljning är det jätteviktigt att skriva ett samboavtal och eventuellt ett skuldebrev.

Scenario 4:

Tvångsförsäljning vid oenighet

Om samboskapet upphör kan den ena parten antingen ta över bostaden eller så säljs den. När den ena parten vill sälja bostaden men den andra av någon anledning motsätter sig det går det att tvinga fram en bodelning.

– Försäljningen av lägenheten kan ske via offentlig auktion, det innebär dock oftast att båda parter får mindre pengar än vid en vanlig försäljning. Det här är en situation som är bra att undvika, därför kan det vara klokt att diskutera möjliga scenarier i förväg och inkludera dessa i ett avtal.

Scenario 5:

Dold samäganderätt

Om den ena partnern har bidragit ekonomiskt vid köpet av bostaden, trots att den andra står som ensam ägare, kan den dolda samäganderätten innebära att båda parter har rätt till bostaden vid en separation.

– För att undvika överraskningar är det viktigt att komma ihåg att detta är risken om båda parterna bidrar ekonomiskt till köpet oavsett vem som står som ägare. Antingen accepterar man
detta och kan även formellt ange den bidragande partens andel i ägandehandlingarna. Eller så tackar sambon som köper bostaden nej till ekonomiskt stöd.

Av: Philip Stockenhed

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet hela 2025 (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet