Hur gör jag rätt med använt fett?
Återvinning av matolja och fett är viktigt både för miljön och för att undvika problem i avloppssystemet. Det är numera också ett lagkrav. Här är metoderna för rätt fett-sätt.
Inte alla har uppmärksammat att det sedan 1 januari 2024 är förbjudet att hälla ner matfett och matolja i avloppet. Det är också förbjudet att sortera fettet och oljan som restavfall i sopkärlet. I stället ska det sorteras som matavfall eller samlas i en plastflaska, som därefter lämnas till en återvinningscentral.
– Det gäller också oljan från till exempel soltorkade tomater, ost eller andra matförpackningar, säger Lotta Nydahl Frånberg, kommunikationsansvarig på Kretslopp Sydost i Kalmar, som ansvarar för insamling och behandling av hushållsavfall i åtta medlemskommuner.
Varför ska jag inte hälla fett eller olja i avloppet?
– Fettet kan stelna i rören och orsaka stopp, vilket kan leda till stora problem både för fastigheten och det kommunala avloppsnätet. Dessutom kan det skada pumpar och annan utrustning i avloppssystemet.
Varför är återvinning av fett viktigt?
– Genom att lämna fett och matolja till återvinning bidrar du till en mer hållbar användning av resurser. Fettet från matavfallsinsamlingen omvandlas till biogas och biogödsel, vilket är ett klimatsmart alternativ till fossila bränslen och konstgödsel. Om du lämnar fett till återvinningscentralen kan det renas och återvinnas som råvara inom olika industrier, exempelvis till bränsle.