Lys upp rätt

Belysningen är en avgörande faktor för hur trivsamt ett hem upplevs. Rätt gjord förenklar den också vardagssysslor som att laga och äta mat, läsa eller städa. Men det krävs lite eftertanke och kunskap att inreda rätt med ljus.

Belysning är en blandning mellan konst och vetenskap. En estetisk fråga samtidigt som det också handlar om teknik och funktion. Det anser Frida Ramstedt som driver inredningsbloggen Trendenser och som skrivit en bok om hur inredning görs både praktisk och snygg. Under det senaste decenniet tycker hon dock att just funktionaliteten allt mer fått stå tillbaka för det dekorativa, i synnerhet gällande belysning.

– När jag sitter och kollar på Hemnet i mitt jobb ser jag många dåligt ljussatta hem. De är estetiskt tilltalande, men saknar den funktionella aspekten. Knäckfrågan när det gäller belysning och inredning i stort är att förena dessa delar – lite som att göra en högklackad sko som känns som en fotriktig, säger hon.

Frida Ramstedt driver Skandinaviens största inredningsblogg och hon vet hur du ska ljussätta ditt hem så att det blir både praktiskt och snyggt – och vilka trendfällor du ska undvika. Foto: Trendenser
Frida Ramstedt driver Skandinaviens största inredningsblogg och hon vet hur du ska ljussätta ditt hem så att det blir både praktiskt och snyggt – och vilka trendfällor du ska undvika. Foto: Trendenser

Frida Ramstedt berättar att Sverige varit ledande på funktionell design och att inreda därefter, men att det i och med dagens snabba trender och inredningsbutiker på nätet blivit väldigt svårt att göra rätt val.

– De presenterar inte lamporna utifrån vilket jobb de har att göra och att de ser snygga ut på bild hjälper inte kunden. Ofta är de inte ens tända vilket gör det svårt att förstå vilken typ av ljus de kommer att sprida och det går inte heller att sortera dem efter det ljus man är ute efter. Det vill säga om det exempelvis ska vara riktat eller diffust, om det ska vara ett arbetsljus eller stämningsljus. Hur ska jag då veta vilken av tusen lampor jag ska välja? säger Frida Ramstedt.

Att ha ett funktionellt upplyst hem är viktigt av flera anledningar som att vi ska kunna se ordentligt när vi städar eller letar efter något. Att vi ska kunna laga mat, äta, läsa eller lösa korsord utan att ljuset bländar oss eller är för skumt. Men det handlar också om stämningen och rumsupplevelsen.

– Ljuset påverkar upplevelsen av ett rum. Om du vill ha ett trivsamt hem är det belysningen som gör ”make it or break it”. Tillsammans med färgsättning är den också det första vi uppfattar när vi kommer in i ett rum, det är inte formen på soffan eller de andra detaljerna.

En tumregel hon brukar prata om är att hålla sig till mellan fem och sju ljuskällor i varje rum.

– Ibland kanske hela sju till nio. Alla behöver ju inte vara tända samtidigt och tänk på att inte placera dem på samma höjd så att det bildas en ljusmidja i mitten av rummet. Tänk också på att använda olika typer av ljus, man vill exempelvis inte bara ha en sorts lampa med riktat ljus, det blir en oskön ljusbild, säger hon.

Enligt Frida Ramstedt kokar allt ner till två frågor gällande val av lampor.

– Det du behöver fråga dig är: Vad kommer jag att göra i rummet och var kommer jag att vara?

Gällande valen finns sedan tre kategorier av lampor.

– Antingen är det ett direkt riktat ljus, som en strålkastare, eller ett diffust ljus från exempelvis en taklampa som vare sig ger fläckar eller skuggor i rummet. Sedan finns det även indirekt ljus som reflekterar ljuset eller förstärker sig själv, som en plafond.

Förutom ett allmänljus som behövs i alla rum, för att kunna se att städa eller leta efter saker, beror det på rummets användning vilken typ eller typer av dessa tre ljus som behövs. Här nedan går Frida Ramstedt igenom vad som gäller rum för rum.

Köket

Många tänker på luckor och beslag när de renoverar köket, men glömmer ofta att tänka belysning i ett tidigt skede. Kanske tittar man då på webben för att få inspiration och hitta en snygg lösning. När sedan köket ska användas upptäcker många att det inte finns några ordentliga arbetsljus. Ett sådant ljus behöver vara riktat så ljuspunkten tydligt träffar arbetsytan och då måste ljuskäglan få hjälp av en skärm. I dag är det populärt med olika glaslampor över köksbänkarna, men de har ett spritt ljus och ger inte tillräckligt stark effekt. Andra gånger kanske ljuset kommer bakifrån så att du skuggar arbetsbänken du jobbar på. Tänk därför på var du kommer stå i köket och jobba så att ljuset kommer uppifrån, framifrån utan att blända.

 Numera är armaturen över matbordet ofta öppen med nakna glödlampor, som skapar ett bländande ljus för dem som sitter runt bordet. Lampans ljus bör i stället vara riktat ner mot bordet för att kunna se tallrikar, mat och hemläxor ordentligt. Tänk också på att avståndet inte får bli för stort. Lampan ska hänga 55 till 65 centimeter över bordet. För att skapa stämning i köket kan du i stället jobba med ett ljus som ger mjuka skuggor för att se detaljer i köksluckor  och annan inredning.

Badrummet

I badrummet vill du ha ett krispigt kallt till neutralt ljus, inte orangerött, men inte heller isblått. Anledningen är att du ska kunna se dina färger och så att den som lägger på smink ska se hur det verkligen ser ut. Tänk också på att inte sätta lampor ovanför badrumsspegeln då det skapar oönskade skuggeffekter i ansiktet. I stället är det ett sidoljus du ska sträva efter, gärna vägglampor bredvid badrumsspegeln.

Vardagsrummet

Frida Ramstedt rekommenderar fem till sju olika typer av ljuskällor i vardagsrummet: 1. Allmänljus. 2 och 4. Läslampa/ arbetsljus. 3 och 5. Punktbelysning. Illustration: Trendenser
Frida Ramstedt rekommenderar fem till sju olika typer av ljuskällor i vardagsrummet: 1. Allmänljus. 2 och 4. Läslampa/ arbetsljus. 3 och 5. Punktbelysning. Illustration: Trendenser

Allmänljuset i vardagsrummet har man inte tänt en vardagskväll på hösten. Det blir som att leva på en upplyst teaterscen. Sprid i stället ut ljuset i rummet. Tänk på var du kommer vara. Har du kanske några olika sittplatser för läsning och flera vill läsa behövs det fler än en läslampa med riktad belysning så att ljuskäglan hamnar i boken där du behöver den. För att det inte ska bli för ansträngt för ögat behöver tv:n ha en kompis med ett diffust ljus bredvid sig. Sedan kan du ha olika typer av dekorativ- eller punktbelysning för att lysa upp en tavla eller bokhylla. För att skapa stämning har du även någon ljuskälla som lyser upp hörnen i rummet.

Sovrummet

Att köpa sänglampa kan vara klurigt. Tänk på vad du kommer att använda den till, vill du läsa, bara kunna hitta på natten eller att det ska se trevligt ut när du tittar in i sovrummet? Om ni är två bör du också fundera på om det är så att en vill vara vaken och läsa medan den andra vill sova, i så fall behöver ni en läslampa vars ljus riktas bort från den andra sängplatsen. Kanske använder du också sängen på dagtid för att läsa eller jobba på en laptop. Tänk då på att lampan ska vara på en höjd så att du även kan få ljus när du halvsitter. Det funktionella ljuset i ett sovrum bör alltid vara den lampa som står på sängbordet eller är monterad i mitten eller sidan av sängen. En lampa med tygskärm kan inte göra jobbet som läslampa. Andra ljuspunkter förutom en taklampa för allmänljus kan vara en prydnadslampa på en byrå eller en fönsterlampa som lyser upp rummet på olika nivåer och får det att se trevligt ut.

Hallen

I hallen har man ofta många dörrar som går in i rummet och därför är det ofta praktiskt med en plafond som lyser upp hela rummet genom att rikta ljuset upp och reflekteras ner av taket. Här går det också bra att jobba med spotlights mot väggarna för att förstärka ljusbilden och lysa upp dekorativa detaljer. Du vill kanske också mötas av ett trevligt ljus när du kommer hem och tänder så tänk att använda dig av ett mjukt, diffust ljus. Om du har speglar i hallen är det också jätteviktigt att inte att rikta en spot in i den för då blir du bländad. Liksom i badrummet kan det här i stället vara bra med sidoljus.

Barnens rum

Generellt sett finns det lite vägledning för belysning av barnrum. Ofta handlar det mer om hur man inreder dem praktiskt med förvaring och liknande. Här är det viktigast att tänka på att de är kortare än oss vuxna och att ljuset kan blända dem då de ser lamporna mer underifrån. Undvik därför gärna öppna lampor i dessa rum och stå gärna på knä för att få rätt perspektiv när du ska planera belysningen. Ha också i åtanke var barnen kommer vara mest i rummet och var de kommer behöva ljuset mest, det kanske inte är vid skrivbordet de sitter och leker mest utan se till att ljuset är tillräckligt skarpt för pärlplattor och legobyggen även på golvet. Tänk också på elsäkerheten och på att det ska vara praktiskt. Kanske kan det vara en god idé att inte ha glaslampor i barnrummet om en boll eller något annat skulle råka flyga iväg.

Tänk på!

Fall inte för frestelsen och köp importerad belysning från e-handelsplattformar som säljer ocertifierad belysning för att komma billigare undan. Det är viktigt att köpa CE-märkt belysning som följer regelverket gällande elsäkerhet. Många kopior av designlampor på nätet har inte säker el installerad så förutom de andra problemen som varumärkesintrång kan det också sluta med brand i hemmet. Det dyraste behöver inte alltid vara det bästa, företag som exempelvis Ikea och Jysk har jättebra lampor. Vill du ändå ha en designlampa köp då en och ha som ett smycke i rummet medan de andra lamporna kan vara bra basbelysning. Många designlampor har också ett bra andrahandsvärde. Om du är rädd om dem och de är i gott skick är det en investering.

Av: Frida Henke

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet hela 2025 (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet