Så byter du kontakt till taklampan
När du köper en ny taklampa följer det numera inte med en stickpropp. Och flyttar du till en nybyggd lägenhet passar inte dina gamla kontakter i uttaget. Anledningen: Vi har fått en ny EU-standard för lamputtag.
Den heter DCL (Devices for Connections of Luminaires) och är långsmal med tre stift på rad. DCL är standard i alla nybyggda fastigheter sedan 2019 och därför får du själv komplettera din nya taklampa med rätt stickkontakt, beroende på om du har den gamla eller nya standarden därhemma.
– I vissa fastigheter finns båda, säger Magnus Carlson, elektriker och vd på Jemtel i Östersund.
Får jag själv byta kontakten på min lampa till den nya standarden?
– Ja, om du känner att du har ”erforderlig kunskap”, vilket är kravet Elsäkerhetsverket ställer för att du ska få göra det. Den kunskapen kan du bygga upp till exempel via deras hemsida eller be en elektriker visa. Då har du fått tillräcklig kunskap för att göra kontaktbyten.
Har du något tips för en el-amatör?
– Innan du stoppar in din nya självmonterade kontakt i uttaget, slår du av strömmen i lägenhetens elcentral. Sedan stoppar du i kontakten i lamputtaget, därefter sätter du på strömmen i elcentralen igen, knäpper på strömbrytaren i rummet och testar därigenom om armaturen tänds. Slår säkringen ifrån då, är det något du har gjort fel. Då kan du försöka igen. Lyckas det inte då heller så ta ur kontakten, slå på strömmen och ring en elektriker.
Varför har standarden bytts?
– För att skydda den enskilde. Det är numera jordade uttag överallt i nya fastigheter. Tidigare zonindelades boenden i jordade utrymmen, som badrum och kök, och ojordade, som sovrum. Om du bor i en lägenhet som fortfarande är zonindelad, är det en bra skyddsåtgärd att be en elektriker dra in jordade ledningar – och även göra en elbesiktning. För även om din förening varit duktig och uppdaterat fastighetens elanläggning, vet du ju inte hur gamla ledningarna i dina väggar är. Har du en elkabel med gul och grön färg vet du att du har jordad el dragen.
Kan det nya uttaget bära mer vikt så att jag slipper sätta upp en krok?
– Ja, lite mer, mellan 5 och 10 kilo. Men använd sunt förnuft, en krok är alltid säkrare.