Så väljer du rätt ljuskälla
Det är en hel vetenskap att förstå sig på ljusstyrkor och kulörer när det gäller glödlampor (ljuskällor/led-lampor). Därför är det lätt att gå bet när du ska stoppa in den där sista detaljen i dina armaturer. Här är några förhållningsregler.
> Lumen är ett mått på ljusflöde och beskriver hur mycket ljus en källa avger totalt i alla riktningar. Detta mått kikar du på när du ska välja ljusstyrka.
> Watt är måttenheten för effekt och hur mycket energi som ljuskällan förbrukar. Lampor som tidigare kunde dra 40 watt drar i och med dagens ledteknik bara cirka 4,5 watt. Ljusstyrka anges därför numera i lumen, även då det gamla watt-måttet för ljusstyrka ofta också anges på förpackningen.
> Lux används för att mäta ljusflöde i en viss riktning på en avgränsad yta.
> Kelvin är ett belysningsmått som anger färgtemperaturen i en lampa. Kelvin betecknas också med förkortningen K. Ett högre kelvintal betyder att lampan har ett kallare eller blåare ljus medan ett lägre tal indikerar att lampan har ett varmare, gulare sken.
Grunden när du ska välja en glödlampa är att välja en med rätt sockel för din armatur. Gällande ljusstyrkan är en bra minnesregel att en 25 watts glödlampa motsvarar ungefär 250 lumen och passar bra för mysbelysning som fönsterlampor. De tidigare 40 och 60 wattslamporna motsvarar 450 respektive 800 lumen och passar bra i köket och hallen. Det gäller även vardagsrum och matrum men där är det bra att även ha en dimbar belysning som kan anpassas utifrån vad du för stunden håller på med.
För val av färgtemperatur är 2 700 kelvin vanligast i Sverige, det är ett lite gulare ljus. Anledningen är att ljuset påverkar sinnesstämningen och de som bor i ett kallare klimat tenderar därför att välja ljustoner som är varmare och vice versa. Ljuset påverkar även vår koncentrationsförmåga så tänk på att välja ett vitare ljus där du sitter och studerar eller jobbar. Spridningsvinkeln påverkas om lampan har en stor plastsockel. Lampor i klarglas ger ett kraftfullt sken, medan frostade varianter ger ett mjukare, mer dämpat sken. Dessa väljer du om lampan riskerar att blända.
Numera finns smarta lampor som genom appar kan ändras i ljusstyrka och färg, allt utifrån vad situationen kräver. Lamporna kan också trappas ner i intensitet under dagen så att de anpassas efter vår dygnsrytm.
Källa: Signify