Dödsbo

Om en bostadsrättshavare avlider går dödsboet in i den avlidnes ställe. Dödsboet är inte medlem, har ingen rösträtt och kan därför heller inte delta på föreningsstämmor.

Den avlidne representeras av dödsboet som är en juridisk person vilken företräds av dödsbodelägarna.

Kopia på bouppteckningen eller dödsboanmälan

Normalt ska en bouppteckning registreras hos Skatteverket inom fyra månader från dödsfallet. Därefter ska den avlidnes tillgångar fördelas mellan dödsbodelägarna. Om det knappt finns några tillgångar, exempelvis om bostadsrätten saknar marknadsvärde, behöver ingen bouppteckning upprättas. Socialnämnden avgör då om det i stället kan göras en så kallad dödsboanmälan till Skatteverket.

Bostadsrättsföreningen vill ha en kopia på bouppteckningen eller dödsboanmälan när en sådan har upprättats.

Inga efterlevande

Om det inte finns några efterlevande, och därmed inga dödsbodelägare, kan en god man utses av Kammarkollegiet för att avveckla dödsboet. De efterlämnade tillgångarna tillfaller därefter Allmänna Arvsfonden som då säljer bostadsrätten.

Treårsfrist för dödsboet

Ett dödsbo har enligt bostadsrättslagen rätt att behålla bostadsrätten i tre år från dödsdagen, trots att dödsboet inte är medlem i föreningen. Under tiden får någon av dödsbodelägarna bo i lägenheten och dödsboet kan få hyra ut i andra hand efter att ansökan har prövats och beviljats av styrelsen.

Dödsboet ansvarar för de förpliktelser man har som bostadsrättshavare till exempel att månadsavgiften betalas. Om dödsboet inte lämnar någon annan adress skickar föreningen alla avgiftsavier och annat till den avlidnes lägenhet.

Eftersom dödsboet inte är medlem i föreningen har det alltså ingen rösträtt och kan inte delta på föreningsstämmor. Om boet skulle ansöka om medlemskap ska det ses som en ansökan från en juridisk person, vilket styrelsen ofta kan säga nej till.

När tre år har gått

Efter de tre åren får föreningen, såvida inte någon har förvärvat bostadsrätten och sökt medlemskap, meddela dödsboet att det inom sex månader från uppmaningen måste visa att lägenheten har ingått i bodelning eller arvskifte.

När boet har skiftats ska den person som tilldelats bostadsrätten, med stöd av arvskifteshandlingen, ansöka om medlemskap i föreningen. Om styrelsen nekar medlemskap kan föreningen uppmana personen att inom sex månader sälja bostadsrätten till någon som kan bli medlem. Om dödsboet inte följer uppmaningen har föreningen möjlighet att tvångsförsälja lägenheten.

När dödsboet vill sälja bostaden behöver föreningen försäkra sig om att alla dödsbodelägare är överens om det. Styrelsen ska då begära att få se bouppteckningen där alla dödsbodelägare framgår.

En enda dödsbodelägare

Om det bara finns en dödsbodelägare gäller andra villkor. Sedan bouppteckningen har registrerats anses dödsboet avslutat. Den enda dödsbodelägaren är arvinge och, om denne inte redan är medlem, ska hen ansöka om medlemskap i föreningen. Om föreningen skulle neka medlemskap gäller det som tidigare sagts att personen inom sex månader bör sälja bostadsrätten till någon som kan bli medlem.

Om dödsboet inte följer uppmaningen har föreningen möjlighet att tvångsförsälja lägenheten.

Andra regler för bostadshyresgäst

När det gäller en bostadshyresgäst som bor ensam och avlider är reglerna annorlunda. Den stora skillnaden ligger i att ett dödsbo efter en avliden hyresgäst har rätt till kortare uppsägningstid av hyresavtalet än de vanliga tre månaderna.

Enligt hyreslagen har dödsboet i det fallet rätt att inom en månad från dödsfallet säga upp hyresavtalet att gälla vid det månadsskifte som inträffar tidigast en månad efter uppsägningen. Om inte dödsboet gör det kan bostadsrättsföreningen som hyresvärd säga upp avtalet genom att delge alla dödsbodelägarna.

Om det finns anhöriga som vill ha längre tid på sig för att ordna upp i lägenheten kan bostadsrättsföreningen komma överens med dödsboet om att få ha lägenheten längre tid.

För våra medlemmar

Frågor och svar inom dödsbo

  • Dödsboet har inte betalat – vad gör vi?

    Vi har konstaterat att vi har en kundförlust – ett dödsbo som inte har betalat månadsavgifterna på totalt cirka 25 000 kronor. Är det en kostnad som vi bara får acceptera eller kan vi på något sätt kräva att dödsboet ska betala denna skuld? I så fall, hur går vi till väga?

  • Bör den avlidnes son kallas till stämman?

    En av våra medlemmar gick bort i somras och dödsboet står nu som ägare till lägenheten. Sonen betalar månadsavgiften. Vi ska kalla till en extra föreningsstämma och undrar hur vi ska hantera medlemmens röst? Ska sonen kallas till extrastämman?

  • När upphör dödsboets skäl till andrahandsuthyrning?

    En av våra medlemmar flyttade till ett äldreboende för tre år sedan. Under tiden har lägenheten varit uthyrd i andra hand till barnbarnet. Medlemmen avled för drygt ett år sedan. Hur länge kan dödsboet vänta med att lämna in bouppteckning och arvskifte? När upphör skälet till andrahandsuthyrningen?

  • Hur kommer vi in i dödsbolägenheten?

    En av våra bostadsrättshavare avled för en tid sedan. Dessförinnan bodde denne på ett demensboende och sonen har betalt månadsavgiften. Sonen har nu inte betalat den senaste månadsavgiften och vi har dessutom upptäckt en vattenskada i lägenheten som beror på en läcka i avloppsstammen från våningen ovanför. Vi får inte tag på varken sonen eller övriga tre barn till medlemmen som avlidit. Har jag som ordförande rätt att släppa in kontrollanter och hantverkare och få vattenskadan reparerad utan att arvingarna underrättats? Hur går vi tillväga annars? Måste vi ha godkännande från alla arvtagarna? Vi har bara haft kontaktuppgifter till en.

  • Vad gäller vid försäljning av dödsbo?

    Jag har en fråga angående ett dödsbo som håller på att sälja bostadsrätten som tillhörde den avlidna. Stämmer det att vi innan vi godkänner ny medlem ska ha en kopia av bouppteckningen samt kopia av eventuell fullmakt för den som skriver under för dödsboets räkning? Jag frågade mäklaren som svarade att det räcker att vi har det när tillträdet sker, men stämmer det verkligen?

  • Hur länge får dödsbo behålla garageplats?

    Vi är en förening som upplåter garageplats till våra medlemmar och har en garagekö. Nu finns ett dödsbo där den avlidne har haft garageplats, som inte följer lägenheten. Hur länge är det rimligt att dödsboet får ha garageplatsen innan föreningen kan kräva den åter?

Relaterade artiklar

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet hela 2025 (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet