Måste hyresgästen vara minst 55 år?

Publicerat 2018-08-01 i Andrahandsuthyrning i hyresrätt

Fråga

Vi är en 55+-förening med 49 lägenheter och en samlingslokal som vi hyr ut till kommunen. Kommunen äger fem av lägenheterna. Två av dessa lägenheter hyrs ut till ungdomar som inte uppfyller kraven på 55+. Vi har medlemmar som ifrågasätter detta. Vi undrar därför om vi kan kräva att även de som är andrahandshyresgäster är 55 år eller äldre? I våra stadgar, som antogs när föreningen bildades, står det: ”Bostadsrättshavaren får inrymma utomstående personer i lägenheten, om det inte medför men för föreningen eller annan medlem.” Detta är taget direkt från bostadsrättslagen.

Logga in som medlem

eller Bli medlem för att läsa svaren

Andra vanliga frågor inom relaterade ämnen

  • Andrahandsuthyrning mot extra avgift – är det okej?

    Vi är en liten förening med 14 lägenheter och våra stadgar förbjuder uthyrning utan styrelsens medgivande. En medlem vill hyra ut sin bostad i andra hand under en period om två år och erbjuder sig att betala en extra avgift till föreningen som kompensation. Finns det något legalt hinder för en sådan lösning? Vi har inget i våra stadgar om avgift för andrahandsuthyrning.

  • Finns det en risk med långa andrahandsuthyrningar?

    I vår bostadsrättsförening finns ett par lägenheter som hyrs ut i andra hand. Några av andrahandshyresgästerna har bott där en tid och vi undrar om det finns någon regel om att hyresgästerna får besittningsrätt efter två år, eller annan tid? Vi vill minnas att det har varit så tidigare. Finns det någon risk med att ha andrahandsuthyrningar som pågår längre än två år?

  • Kan föreningen förbjuda andrahandsuthyrning?

    Vi har en medlem som hyr ut sin lägenhet i andra hand efter tillstånd från styrelsen. Det finns medlemmar som inte tycker att andrahandsuthyrning är något som gynnar bostadsrättsföreningen. Nu har medlemmarna ställt frågan om de kan lämna in en motion om att ändra i stadgarna så att föreningen inte längre ger tillåtelse att hyra ut i andra hand. Kan vi ha en sådan regel i stadgarna?

  • Vad gäller vid uthyrning till omyndigt barn?

    Vad gäller om ett par, som nyligen köpt en lägenhet i vår förening, vill låna eller hyra ut bostadsrätten till sin omyndiga dotter som är 17 år och studerar på gymnasiet? Hon kan ju inte underteckna något hyresavtal. I så fall ska föräldrarna underteckna avtalet och då undertecknar de ju för bägge parter. Hur hanterar vi detta?

  • Kan vi avsluta andrahandsuthyrningen?

    Vi har en boende som hyr ut sin lägenhet i andra hand sedan 2015. Nu har medlemmen återigen ansökt för de närmaste två åren, men detta har vi inte godkänt ännu eftersom vi är tveksamma. Medlemmen är sambo på annan ort och hyr ut lägenheten till sin sambos son. Anledningen till att vi inte vill förlänga är att vi tycker uthyrningen pågått för länge, men vi vet inte om det är skäl nog att neka uthyrningen.

  • Ska nya avgiften gälla även gamla tillstånd?

    Vi har nya stadgar och har numera rätt att ta ut en avgift vid andrahandsuthyrning. En medlem i föreningen har sedan tidigare tillstånd att hyra ut till närstående. Vissa i styrelsen anser att avgiften även ska tas ut av denne medlem, medan andra tycker att det ska gälla nya ansökningar. Finns det något rätt och fel?

  • Hur debiteras avgiften för andrahandsboendet?

    Vi har en andrahandsuthyrning i föreningen och är osäkra på hur avgiften kan debiteras. Enligt stadgarna kan föreningen ta ut en avgift som är högst 10 procent av gällande prisbasbelopp per år. Om andrahandsuthyrningen gäller för flera år, och är godkänd, har föreningen då rätt att ta ut avgiften varje månad med en tolftedel? Och med uppräkning vid varje nytt år då prisbasbeloppet ändras? Eller måste den tas ut som ett engångsbelopp?

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet året ut och hela 2025 (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet