Bör vi ompröva medlemskapet vid överlåtelsen?

Publicerat 2021-11-01 i Delat ägande av bostadsrätt

Fråga

En lägenhet i vår förening har tre delägare. Nu vill en av dem överlåta sin andel till de andra två. Medlemmen har via e-post skickat in ett signerat gåvobrev till oss som även mottagarna har signerat. När vi i vanliga fall får en medlemsansökan beställer vi en kreditupplysning och styrelsen prövar sedan ansökan. Måste detta medlemskap omprövas? Och ska det sparas i lägenhetsförteckningen?

Logga in som medlem

eller Bli medlem för att läsa svaren

Frågor och svar inom delat ägande av bostadsrätt

  • Kan mamman nödköpa lägenheten?

    Vi har fått en fråga från en medlem i vår bostadsrättsförening. Medlemmens dotter bor i en annan lägenhet i föreningen. Nu har dottern köpt ett hus tillsammans med sin sambo, men inte lyckats sälja sin bostadsrätt, trots kraftigt sänkt pris. Mamman vill nu hjälpa dottern genom att gå in som delägare i hennes bostadsrätt. Är det något som hindrar detta?

  • Ska vi godkänna delat ägande?

    Vi i styrelsen fick en fråga från en mäklare om föreningen godkänner delat ägande, det vill säga att en förälder som inte ska bo i lägenheten äger en andel av den. Det känns problematiskt att någon som inte bor här äger en del. Hur ser ni på det?

  • Ska alla tre söka medlemskap?

    Vi har fått ett köpekontrakt från två föräldrar som vill köpa en lägenhet tillsammans med sin son. Sonen kommer att bo i lägenheten. Ska alla tre ansöka om medlemskap eller räcker det att sonen som bor i lägenhet ansöker?

  • Kan medlemmen överlåta en del av lägenheten?

    Vi har en medlem som vill överlåta en del av sin lägenhet och frågar hur stor procent som krävs för samägande. Kan föreningen bestämma hur stor andel i procent som får överlåtas eller är det helt medlemmens beslut. Kan medlemmen till exempel överlåta 99 procent. Han bor inte kvar men är skriven där.

Andra vanliga frågor inom relaterade ämnen

  • Stadgeändring – kan vi slippa ha två stämmor?

    För att en stadgeändring ska kunna genomföras krävs ju att alla röstberättigade är ense på en stämma, alternativt att kalla till två stämmor. Menas alla röstberättigade i föreningen eller bara de som närvarar på stämman? Kan vi på något sätt undvika att behöva hålla två stämmor ifall någon enstaka röstberättigad saknas vid första stämman?

    Stadgar 2023-05-01
  • Måste extrastämman ske på det begärda datumet?

    Styrelsen måste ju alltid kalla till en stämma om minst en tiondel av de röstberättigade begär det. I begäran om extrastämma som inkommit till oss anges ett datum för stämman. Måste styrelsen rätta sig efter det datumet? Hur lång tid efter begäran inkommit har styrelsen på sig att arrangera extrastämman?

    Föreningsstämma 2022-03-01
  • Kan vi byta till era mönsterstadgar?

    Vi behöver uppdatera våra stadgar. Kan vi byta ut våra gamla stadgar och använda Bostadsrätternas mönsterstadgar med bara individuella anpassningar? Vi tänkte ha en extrastämma för detta tre veckor innan ordinarie stämma. Är det okej?

    Stadgar 2020-04-01
  • Närvaro på stämman för att bli invald?

    Vi ska ha årsstämma snart. Vår fråga är om en person som i dagsläget inte är med i styrelsen, men som är intresserad av att bli invald, kan bli det trots att denne inte har möjlighet att närvara på årsstämman?

    Föreningsstämma 2019-05-01
  • Kan sambo till medlem sitta i styrelsen?

    Till nästa årsstämma behöver vi nya ledamöter till styrelsen. Kan en person som är sammanboende eller gift med en medlem i föreningen, men som inte själv är medlem, väljas in i styrelsen?

    Stadgar 2019-02-01

Relaterade artiklar

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet hela 2025 (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet