Vad gäller vid höjning av hyran?

Hyresförhandling bostad

Fråga

Vi ska påbörja ett större renoveringsarbete av fasaden som kommer att innebära en avgiftshöjning för våra medlemmar. Av föreningens 31 lägenheter har vi två hyreslägenheter. Vi är lite osäkra på vad som gäller vid höjning av hyror och vilka regler vi behöver förhålla oss till. Finns det gränser för hur mycket vi kan höja hyran? Måste detta förhandlas? Varken hyror eller avgifter har höjts på nästan tio år.

Logga in som medlem

eller Bli medlem för att läsa svaren

Andra vanliga frågor inom relaterade ämnen

  • Måste vi byta eluttag?

    Vi undrar om vi, i egenskap av hyresvärd för fyra hyresgäster i vårt hus, har en skyldighet att förebyggande kontrollera och byta ut eventuella ojordade eluttag i hyresgästernas lägenheter? Vårt hus är inte nybyggt.

  • Kan vi tvinga tandläkaren att ta bort reklamen?

    Vi har hyrt ut lokaler i bottenplanet till en tandläkarpraktik. Den har fönster mot gatan och praktiken har nu satt upp klistermärken över hela fönstren med reklam. Styrelsen har fått klagomål från flera håll i föreningen. Vi lägger mycket pengar på att få huset i originalskick och det ser helt enkelt väldigt tråkigt ut från gatan. Vilka rättigheter har tandläkarpraktiken att sätta upp dessa?

  • Brister i underhåll – vems ansvar är det?

    Vår förvaltare har besiktat en av våra hyreslägenheter i föreningen och funnit en hel del brister. Bland annat är golven undermåligt lagda, flera fönsterrutor är spruckna och elen är inte korrekt framdragen till diskmaskinen. Förvaltaren föreslår en rad åtgärder men vad har vi som förening/hyresvärd för skyldigheter när det gäller underhåll?

  • Vi behöver renovera – betalar föreningen?

    Vi undrar vad som gäller angående renovering av hyresrätter i vår förening. Vi har några lägenheter som är i behov av renovering, främst badrum. Är detta något vi som förening behöver ta hela kostnaden för eller kan vi genom en hyreshöjning ta ut en del för denna renovering? Om det visar sig att en mögelskada troligtvis har uppkommit på grund av vanvård, är det då något vi kan debitera den boende?

Relaterade artiklar

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet året ut (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet