Kan vi be medlemmarna betala hängrännor?

Inglasning

Fråga

I vår förening har vi en skrivning i stadgarna om att medlemmar med balkong ansvarar för renhållning, snöskottning och ska se till att avledning för dagvatten inte hindras på balkongerna. En del bostadsrättshavare har glasat in och då satt en hängränna för avrinning så att inte vatten hamnar på grannens altan, andra inte. Kan föreningen bekosta hängrännor och sedan lägga kostnaden på månadsavgifterna eller förmå medlemmarna att betala fakturan?

Logga in som medlem

eller Bli medlem för att läsa svaren

Frågor och svar inom inglasning

  • Ska stämman besluta om inglasning?

    Vi har sökt och fått bygglov beviljat för inglasning av våra balkonger. Min fråga är om det krävs ett stämmobeslut inför inglasningen? Har hört att det behövs då någon boende exempelvis kan tycka att deras utsikt försämras om en granne glasar in och sedan sätter upp gardiner. Vad gäller?

    Inglasning 2018-04-01

Andra vanliga frågor inom relaterade ämnen

  • Stadgeändring – kan vi slippa ha två stämmor?

    För att en stadgeändring ska kunna genomföras krävs ju att alla röstberättigade är ense på en stämma, alternativt att kalla till två stämmor. Menas alla röstberättigade i föreningen eller bara de som närvarar på stämman? Kan vi på något sätt undvika att behöva hålla två stämmor ifall någon enstaka röstberättigad saknas vid första stämman?

    Stadgar 2023-05-01
  • Vem beslutar om omvandling av parkering?

    Vi har i dag fyra gästparkeringsplatser som vi vill göra om till boendeparkeringar genom hyresavtal. Orsaken är att de nyttjas av boende till 90 procent i dag. Kan vi besluta om detta i styrelsen eller är det ett stämmobeslut?

    Stämmobeslut 2023-03-01
  • Kan en ledamot omvandlas till suppleant?

    Vi hade nyligen årsstämma i vår förening och gjorde misstaget att på stämman välja fem ordinarie styrelseledamöter i stället för maximalt fyra som det står i stadgarna. Kan vi ”nedgradera” en av de valda ledamöterna till suppleant utan att hålla en ny stämma eller behöver vi göra om hela valet?

    Stämmobeslut 2023-03-01
  • Kan en medlem kräva ersättning för fönster?

    Vi ska bygga vindslägenheter och ytterligare våningar på en del av vår fastighet, vilket innebär att två mindre fönster i en lägenhet kommer att försvinna. Vi har ett stämmobeslut på detta där samtliga medlemmar var närvarande och röstade igenom förslaget enhälligt. Kan medlemmen vars fönster försvinner ha rätt att i efterhand kräva att dessa ska vara kvar eller någon form av ersättning?

    Stämmobeslut 2022-04-01
  • Vem beslutar om att sälja gästlägenheten?

    I vår styrelse har vi en diskussion om föreningens gästlägenhet. Frågan är om vi ska avveckla den och sälja den eftersom den inte ger så mycket intäkter och innebär en hel del arbete. Kan styrelsen fatta det formella beslutet om försäljning av gästlägenheten?

    Stämmobeslut 2022-04-01
  • Måste extrastämman ske på det begärda datumet?

    Styrelsen måste ju alltid kalla till en stämma om minst en tiondel av de röstberättigade begär det. I begäran om extrastämma som inkommit till oss anges ett datum för stämman. Måste styrelsen rätta sig efter det datumet? Hur lång tid efter begäran inkommit har styrelsen på sig att arrangera extrastämman?

    Föreningsstämma 2022-03-01
  • Kan styrelsen fatta beslut om blommorna?

    Vi har två medlemmar som på egen bekostnad har planterat blommor vid vårt hus under flera år. Nu har styrelsen fattat ett beslut att vi ska lämna ett bidrag till detta på max 500 kronor per person och år. Nu visar det sig att det fattades ett beslut på en tidigare stämma att vi inte skulle lämna bidrag till blommorna. En medlem hävdar nu att styrelsen inte kan besluta om detta utan att ett nytt beslut måste fattas på stämman. Är inte det här ett beslut som styrelsen borde kunna ta?

    Stämmobeslut 2020-06-01

Relaterade artiklar

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet året ut (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet