Så får du ordning på förrådskaoset

För många prylar och ett överfullt förråd? Ordningskonsulten Brita Hahne ger dig tipsen som får ordning på förrådskaoset. – Hemligheten är att rensa ut och ge var sak sin plats, säger Brita.

Illustration: Pia Koskela

Den ökade mängden prylar vi äger, i kombination med bristen på tid, har medfört att röran har eskalerat i de flesta hem. Just förrådet fungerar ofta som hemmets soptipp, där allt skräp hamnar: Sportutrustning vi inte längre använder, barnkläder som blivit för små, möbler vi tröttnat på och skolböcker vi inte har hjärta att göra oss av med.

– Röran dränerar oss på energi, stjäl vår tid och skapar stress och ångest, säger Brita, ordningskonsult och författare till boken ”Ordning hemma – smarta tips för en enklare vardag”.

– När var sak är på sin plats ser det snyggare ut, vi mår bättre och spar tid. Ordning på utsidan skänker också ordning på insidan, säger Brita.

Första steget är att tänka igenom vad vi vill ha i vårt förråd:

– Ett förråd är till för saker du använder, men använder sällan, som säsongskläder och säsongsleksaker. Allt annat ska bort, menar Brita.

Britas råd är att planera in en heldag och göra ett ryck.

– Förbered dig genom att köpa sopsäckar och plastlådor, se till att du har matlådor hemma, drick mycket vatten för att hålla energin uppe. Kanske kan en vän hjälpa dig rensa.

Ofta havererar vårt röjande för att det blir oss övermäktigt. Då kan det vara bättre att ta lite i taget.

– Sätt ett långsiktigt mål. Bär upp en låda ur förrådet varje vecka och sätt dig vid tv:n och sortera. Vad vill du verkligen behålla, vad kan du ge bort eller sälja, och vad måste slängas?

Brita varnar för att fastna i rensandet när du hittar gamla skolböcker och andra minnen.

– Lägg dem i en ”läs sen-hög” och fortsätt rensa. Spara dina bästa minnessaker i en ”nostalgilåda”, men håll dig till en enda låda.

Att kategorisera sakerna i säsong är ett tips. Gruppera saker som ska fram inför jul så att du lätt kan hitta dem. Packa undan sommarkläder du inte längre behöver.

Organisera förrådet med hjälp av stadiga hyllor och uppmärkta plastlådor. Det är lättare att komma åt lådor på hyllplan än om de är staplade på varandra och du får en bättre överblick över var sakerna finns.

Viktigt är att ha en plan för det du ska kasta, så du verkligen blir av med det.

– Ha mobilen redo och lägg ut saker du kan sälja direkt på Blocket.

Kanske ska du hyra en bil över dagen och köra direkt till återvinningen?

Det kommer att kännas så skönt när du fått ett tomt och välstädat förråd, säger Brita.

Faktaruta:

1. FÖRVARA SMART

Förvara allt i genomskinliga lådor så du ser innehållet och märk sedan upp lådorna. Se till att lådorna är täta så att de skyddar mot fukt och skadedjur.

2. RENSA VARJE ÅR

Rensa kontinuerligt i förrådet – varje år. Sälj gamla barnsaker du inte längre behöver, sportutrustning du inte längre nyttjar.

3. HÄNG UPP

Skaffa s-krokar och använd förrådsgallret för att hänga upp saker som hjälmar, väskor, skateboards eller skridskor.

4. BUNTA IHOP

Bunta ihop sånt som hockeyklubbor och gardinstänger. Använder du dem inte kan du bunta ihop prylar med en rem eller så, eller ställa dem i en tung kruka, så att du får lite ordning på dem.

5. PLACERA RÄTT

Tänk på placeringen av dina saker så du har rätt saker lättillgängligt. Adventsljusstakarna behövs före julgranspyntet.

Läs mer om förråd och vad du har rätt till.

Av: Sofia Zetterman

Relaterade artiklar

Relaterade ämnen

  • Förråd

    Det är styrelsen som beslutar om fördelning av lägenhetsförråd och det bör eftersträvas att fördela förråden rättvist enligt tydliga principer. Styrelsen kan behöva se vad som står i äldre avtal för att återställa ordningen.

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet hela 2025 (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet