Så håller du tjuvarna borta

Var uppmärksam på portar som står öppna och okända som rör sig i huset och på gården. Och om du åker bort – få det att se ut som att du snart kommer hem igen. Det är några effektiva knep för att minska risken för inbrott under semestern.

Trots att flest inbrott sker under mörka november och december så ligger juli månad inte långt efter. Då sker nästan nio procent av årets inbrott, visar en undersökning från Folksam.

En viktig anledning är förstås att många är bortresta – ofta samtidigt. Det kan göra ett kvarter folktomt.

– Om det dessutom finns en häck eller något annat som skymmer så kan inbrottstjuvar arbeta relativt ostört. Därför är det väldigt bra om föreningen kan organisera en grannsamverkan, råder Per Lilliehorn på Bostadsrätterna.

– De som är hemma tar några rundor var. Håll ögonen öppna när ni går ut med hunden. Varför står en port öppen? Och den som ser okända röra sig runt eller i huset kan gå fram och fråga om de behöver hjälp med något.

Han betonar att det är ett gemensamt ansvar att hålla koll på vad som händer i huset.

– Det kan vara bra att tala om för grannar när du är borta. Sedan är det bra om styrelsen är tydlig med vem som har ”jour” – om det är upplägget i föreningen – och som medlemmar kan ringa om det händer något, säger Per Lilliehorn.

Folksams undersökning visade också att de flesta inbrott sker mitt på dagen och går väldigt snabbt. Väl inne i bostaden springer tjuven in i sovrummet och letar efter guld, smycken, kontanter, surfplattor och annan it-utrustning som är lätt att bära.

– De vet att många gömmer sina smycken bland kläder och att paddan kan ligga på nattduksbordet.

Förvånande många har även kontanter liggande i sovrummet. Det hela kan vara över på några få minuter, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam.

Han påpekar att hemförsäkringen bara ersätter förlorat guld med maximalt 250 000 kronor och kontanter med maximalt 3 000 kronor. Därför är det bra att inte ha riktigt värdefulla föremål hemma när man reser bort.

Ett alternativ är att låsa in dem.

– Säkerhetsskåp är jättebra. De flesta tjuvar är måna om att kunna jobba snabbt. När de stöter på ett tungt skåp som är väl förankrat i golvet låter de flesta det vara, säger Erik Arvidsson.

Tove Lindau, jurist på Bostadsrätterna, påminner om en sak som de flesta borde känna till, men kanske glömmer bort.

– Berätta inte på Facebook eller andra sociala medier att du reser bort om du har en öppen profil som vem som helst kan se. Det är som att bjuda in tjuvar till sitt hem. Sedan är det så klart även bra att be någon granne tömma brevlådan och att titta in och vattna blommor. Om krukväxterna står kvar i fönstren och brevlådan är tom ser lägenheten mer bebodd ut, säger Tove Lindau.

Tio tips för att minska risken för inbrott

1. Skylta om ni har grannsamverkan.

2. Hjälp varandra att tömma brevlådor.

3. Kontrollera att balkongdörr och alla fönster är stängda och låsta.

4. Gör uppehåll i tidningsprenumeration.

5. Plocka undan värdesaker.

6. Stöldmärk och fotografera värdeföremål. Märkutrustning kan lånas hos Polisen.

7. Koppla timer till några lampor och kanske en radio.

8. Se till att ha en bra ytterdörr med godkända lås.

9. Fundera på säkerhetsdörr och lägenhetslarm.

10. Ha inte värdefulla saker i källare eller på vind. Där sker flest inbrott.

Källor: Bostadsrätterna, Polisen och Folksam

Läs mer om hur du undviker obehagliga överraskningar när du kommer hem från semestern och om hur du undviker vattenskador.

Av: Thomas Östberg

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet året ut och hela 2025 (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet