Så undviker du vattenskador

Det går inte att helt skydda sig mot vattenskador – inte ens för den som vaktar bostaden dygnet runt. Har grannen en vattenläcka kan även du drabbas. Men här är några tips som minskar risken för översvämning rejält.

Att vattensäkra hemmet handlar som så mycket annat till stor del om basal kunskap.

– Det kanske allra viktigaste är att stänga kranarna och vattentillförseln till diskmaskin och tvättmaskin, säger Bostadsrätternas tekniska expert Per Lilliehorn.

I takt med att många badrum renoveras och får ett modernt tätskikt har vattenskadorna i den delen av lägenheten minskat. I stället har de ökat i köken där det används alltmer vatten.

En tredjedel av vattenskadorna i Sverige uppstår i kök och enligt försäkringsbolaget If kostar de 100 miljoner kronor per vecka. Organisationen Säker vatten uppger att 70 procent av dem inträffat i skåpet under diskbänken.

För att förebygga och minska antalet olyckor gav Säker vatten tillsammans med representanter för byggbranschen för två år sedan ut guiden ”Säkra köket mot vattenskador”. Guiden handlar främst om vad man ska tänka på när man bygger eller renoverar ett kök. Det handlar om att få till kopplingar mellan slangar, rör, maskiner och köksblandare på rätt sätt. Vidare att ha rätt dimensioner och lutningar så att det inte blir stopp, att genomföringar inte skär hål på slangar och att apparater och armaturer ska hålla för normalt vattentryck. Sist men inte minst poängteras vikten av att ha vattentäta skikt.

– Även för den som inte tänker bygga om finns det enkla åtgärder att vidta. Ett set med underlägg för vitvaror, en diskbänksinsats för bänksskåpet och en tätningssats för springor kan köpas för några hundralappar, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam.

För den som är beredd att satsa ett par tusenlappar till kan en vattenfelsbrytare vara en bra investering. Vid läckage bryter den omedelbart vattentillförseln till maskinen med en ventil.

När det gäller vattenskador från vatten utifrån, exempelvis skyfall som orsakar översvämningar i källarförråd, är det svårare att skydda sig.

Ett kraftigt skyfall i Malmö i augusti 2014 drabbade tusentals hushåll, vilket kostade försäkringsbolagen närmare en kvarts miljard kronor.

Men det finns en del att tänka på för den som bor på bottenvåningen eller har källarförråd. För en förening med hus i utsatt läge vid vatten kan det vara praktiskt med en fuktvarnare som förutom varningssignal också kan skicka meddelande till en telefon och larmcentral. Ett komplement till grannsamverkan.

– Ställ inget du är rädd om direkt på golvet i en källare. En hylla någon decimeter upp från golvet minskar risken för att prylarna ska förstöras, säger Erik Arvidsson.

Se till att ha en bra försäkring

Vattenskador blir ofta väldigt kostsamma. Om olyckan är framme är det viktigt att ha ett bra försäkringsskydd.

Åke Arén på Söderberg & Partners har på uppdrag av Bostadsrätterna tagit fram en försäkring som är designad för bostadsrättshavare.

– Föreningen kan välja till ett kollektivt bostadsrättstillägg till fastighetsförsäkringen. Det ersätter bostadsrättstillägget på hemförsäkringen.

Om något händer är det en trygghet att veta att alla har ett tillägg. De flesta försäkringsbolag ser yt- och tätskikt i våtrum som en och samma enhet. Men jag råder alla att ta reda på vad som gäller hos deras bolag. Det är viktigt eftersom skadeorsaken inte ersätts. Då kan ett bristande tätskikt bli väldigt kostsamt, säger Åke Arén.

Ett problem med äldre tätskikt är att det är svårt att bedöma hur bra det är utan att förstöra både yt- och tätskikt. Men om föreningen vid besiktning konstaterat att ett tätskikt är undermåligt, meddelat medlemmen detta och hen struntat i att vidta åtgärder, så kan en skada bli riktigt dyr för medlemmen.

– Ja, då kan medlemmen anses som vållande och får stå för såväl sina egna som föreningens kostnader, säger Åke Arén.

Faktaruta

Läs fler tips för att undvika obehagliga överraskningar vid hemkomst från semestern.

Av: Thomas Östberg

Relaterade artiklar

Relaterade ämnen

  • Vattenskador

    De i särklass vanligaste och dyraste skadorna i fastigheter är vattenskador. De orsakar enorma kostnader, totalt cirka 100 miljoner kronor i veckan, i Sverige.

Relaterade kurser

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet hela 2025 (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet