Varför slösar vi på rent vatten i toan?

Sveriges vatten är ett livsmedel i världsklass – som vi spolar i toaletterna med. Varför gör vi det och varför får vi inte spola ner någonting annat än kiss, bajs och toalettpapper?

Med ett whoosh åker ett av världens bästa dricksvatten rakt ner i toans avlopp. I många delar av världen är det brist på rent dricksvatten så vad håller vi egentligen på med? Kan vi inte spola med till exempel överblivet vatten från duschen?

– Det pågår forskning internationellt på lösningar, men här har vi ingen vattenbrist. Man måste också se till vad som är resurs- och kostnadseffektivt, vilket det inte skulle bli för oss att bygga dubbla rör till människors hem.

Andra länder, som Australien, kan ha andra förutsättningar och då kan lösningen bli någon annan, säger Alexandra Fleetwood, pressansvarig på Stockholm vatten och avfall.

I Sverige är det ungefär 50 procent av kommunerna som tar sitt vatten från grundvatten och de är mer utsatta än kommuner som tar sitt vatten från stora insjöar. I vissa områden, som Gotland, är vattentillgången ibland ett problem.

– Att satsa på produkter som hjälper oss att slösa mindre, som snålspolande duschar och toaletter, är bra för alla.

Och om jag spolar ner lite annat skräp i toan?

– Gör det inte, det är ett jättestort problem! Tamponger, blöjor, fett – allt sådant bildar proppar. Ställ in en liten papperskorg i badrummet för allt som inte är vatten, toalettpapper, kiss och bajs.

3 oväntade reningsproblem

Silver

Undvik att köpa träningskläder med silver som är ett stort problem att rena bort när det sköljs ner med tvättvattnet.

Mikroplaster

När du tvättar kläder av syntetiska material leder det till att mikroplaster kommer in till reningsverken.

Fett

Fett som hälls ut i avloppet stelnar när det blir kallt och kan skapa stora proppar som är svåra och kostsamma att få bort. För en bostadsrättsförening kan det skapa proppar i den egna stammen som föreningen själv får betala för att få bort. Stora och återkommande proppar i ledningsnätet påverkar VA-taxan som föreningen betalar.

KASTA ALDRIG DETTA I TOAN!

Hår, tandtråd, tamponger och damstrumpor som slängs i toaletten fastnar i pumpar och gör att de måste lagas.

Våtservetter och dambindor skapar stora problem som proppar i rören.

Kemikalier som färg och läkemedel är svåra för avloppsreningsverken att rena.

TIPS!

Matfett i stekpannan tar du bäst bort genom att suga upp det med hushållspapper som du slänger i soporna. Större mängder som frityrfett kan hällas upp på en flaska och lämnas in på en återvinningscentral.

Av: Petra Olander

Relaterade artiklar

Relaterade ämnen

  • Vattenskador

    De i särklass vanligaste och dyraste skadorna i fastigheter är vattenskador. De orsakar enorma kostnader, totalt cirka 100 miljoner kronor i veckan, i Sverige.

Relaterade kurser

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet året ut och hela 2025 (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet