Odla grönsaker - tillsammans

Det blir allt mer populärt att odla sina egna grönsaker. Och du behöver inte ha en stor villaträdgård – så länge det finns en yta att odla på kan hela föreningen få potatis till sillen i sommar.

Bild Johannes och Theres Wätterbäck
Johannes och Theres Wätterbäck driver den populära trädgårdsbloggen Farbror Grön och är aktuella med den nya boken ”Fler fingrar gröna” (Bonnier Fakta).

Johannes Wätterbäck bor med sin familj i ett flerfamiljshus i centrala Västerås. Paret odlar på många olika ställen, bland annat på fönsterbrädan i lägenheten, på en takterrass och i en gemensam grannodling utanför sitt flerfamiljshus.

– Vi är navet i odlingen och sedan har vi grannar som kommer och går och hjälper till i perioder. Men det är vi som planerar vad som ska odlas, säger Johannes.

När paret ville dra igång gick de runt och frågade alla grannar om de fick bryta upp en gräsmatta utanför huset för att göra trädgårdsland. Det blev starten på en ny typ av gemenskap i huset.

– Vi lärde känna varandra på ett annat sätt än tidigare, berättar Johannes.

Hans bästa tips för den som vill dra igång en gemensam odling i en bostadsrättsförening är att börja prata med styrelsen. Att sätta ihop en arbetsgrupp som har mandat att fatta beslut kring odlingarna är ett bra sätt att få kontinuitet och bra ansvarsfördelning. Men viktigast är att det finns någon med lite kunskap om hur man odlar, menar Johannes.

– Många tror att det är enkelt att odla, men det finns mycket som kan gå fel. Om det finns någon i föreningen som har lite erfarenhet kan ni undvika de vanligaste misstagen – och få en bättre skörd.

Av: Cecilia Billgren

Relaterade artiklar

Relaterade ämnen

  • Ombyggnation utanför lägenhet

    En bostadsrättshavare får i princip inte göra några ändringar utanför sin bostad utan styrelsens tillstånd. Det gäller även marken om inte den ingår i bostadsrätten. I vissa fall krävs också tillstånd av stämman.

Relaterade kurser

Bli medlem

Gör din roll i styrelsen smidigare och tryggare. Bli medlem i Bostadsrätterna nu så bjuder vi på medlemskapet hela 2025.

Det här kostar medlemskapet efter gratisperioden

Ingår i medlemskapet

  • Fastighetsförsäkring till förmånligt pris En medelstor förening kan i snitt spara mellan 10–15 procent
  • Fri rådgivning Spara upp till 2 000 kr/timme
  • Gratis webbplats till föreningen Spara upp till 4 000 kr/år
  • Fria utbildningar för styrelse och boende Spara upp till 3 500 kr per deltagare och tillfälle
Se alla förmåner