Råd för att inte hamna i kläm

När vattenskador uppstår händer det att försäkringbolag blir oense om vem som ska ta ansvar. Bolagen hänvisar till varandra, medan de drabbade kan få bo i en fuktskadad bostad. Peter Stark på Konsumenternas försäkringsbyrå reder ut begreppen.

Bild Peter Stark, Konsumenternas försäkringsbyrå
Anmäl omedelbart alla skador och begär besiktning och skadereglering både hos det egna försäkringsbolaget och hos föreningens styrelse, råder Peter Stark. Foto: Magnus Glans

Vattenskador upptäcks ofta inne i lägenheter. Den naturliga reaktionen från medlemmen som bor i lägenheten är då att ringa sitt försäkringsbolag för att få skadan undersökt och reglerad så fort som möjligt.

– Ganska ofta får kunden då svaret: Nej, det får du fråga föreningen om för det rör sig sannolikt om skador som tillhör fastigheten och då gäller deras fastighetsförsäkring. Men föreningens svar kan vara att det här får du ta med ditt försäkringsbolag. Den vanligaste frågan vi får från boende i bostadsrättsföreningar handlar om varför ingen vill ta ansvar, säger Peter Stark som är jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå.

Ofta finns det inte reglerat vilket bolag som ska ta den första undersökningen av skadan.

– Egentligen ska de här situationerna inte kunna uppstå eftersom båda försäkringsbolagen är skyldiga att undersöka och eventuellt reglera skadan. De ska inte kunna hänvisa till varandra, säger Peter Stark.

Om inget händer är hans råd att medlemmen skickar en skriftlig begäran till försäkringbolaget där hen har sitt bostadsrättstillägg och begär att åtminstone få skadan besiktigad.

– Det kan bli så att det ena bolaget reglerar skadan och det andra därefter betalar sin del. Men man måste komma överens om vem som ska göra vad, säger Peter Stark.

Vid en mindre skada är det ofta uppenbart att det är medlemmens bolag som ska ta ansvar. Och vid en stor skada kan det vara effektivast om föreningens bolag ordnar med entreprenörer med mera. Problemen uppstår oftast vid mellanstora skador, men storleken är inte alltid lätt för den boende att bedöma.

– Vårt råd är att omedelbart anmäla alla skador och begära besiktning och skadereglering både hos det egna försäkringsbolaget och hos föreningens styrelse, säger Peter Stark.

Den som nekas ersättning av sitt försäkringsbolag kan först begära omprövning internt och därefter vända sig till Allmänna reklamationsnämnden (ARN). Ett sista steg är att stämma bolaget i tingsrätten med hjälp av hemförsäkringens rättsskydd.

Även föreningen kan begära omprövning hos sitt försäkringsbolag, men saknar möjligheten att vända sig till ARN.

Orsaker till tvister kan också vara att en granne varit oaktsam och orsakat skador i flera lägenheter eller på fastigheten. Då vill drabbade medlemmar och förening inte använda sina försäkringar och behöva betala dyra självrisker, även om grannen så småningom troligen får slutnotan.

Åtta tips som minskar risken för vattenskador

  • Att komma hem efter en resa och upptäcka att bostaden fått en vattenskada är inte kul. Här får du tips om hur du kan minska risken att orsaka en vattenskada.
  • En tredjedel av vattenskadorna i Sverige uppstår i kök och 70 procent av den andelen inträffar i eller kring skåpet under diskbänken. Se därför till att stänga ledningen som förser diskmaskinen med vatten när den inte används.
  • Och när du ändå är i gång: stäng ledningen till tvättmaskinen också.
  • Investera också gärna i ett set med underlägg för vitvaror. Det innehåller en diskbänksinsats för bänkskåpet och en tätningssats för springor och kostar bara några hundralappar.
  • För ett par tusenlappar till får du en vattenfelsbrytare som vid läckage bryter vattentillförseln till en maskin.
  • Om du tänkt renovera köket är det förstås också läge att tänka säkerhet. För ett par år sedan gav Säker vatten ut ”Säkra köket mot vatten” som handlar om vattentäta skikt, säkra kopplingar, dimensioner, lutningar, genomföringar med mera. Motsvarande skrift för våtrum heter ”Bygg badrum rätt”.
  • För vatten utifrån är det svårare att skydda sig, men det går. Ett sätt att minska skadorna i gatuplan och källare vid skyfall är att ha en fuktvarnare som kopplas till mobiltelefon eller larmcentral.
  • I källarförråd är det också viktigt att inte förvara värdefulla saker på golvet eller längst ner på en hylla.
  • Om olyckan ändå skulle vara framme: se till att ha ett bra försäkringsskydd. Både en bra hemförsäkring med ansvarsskydd som ersätter möbler och lösöre och ett bostadsrättstillägg som ersätter skador på lägenheten.

Läs mer om vem som betalar för vad - och varför.

Av: Thomas Östberg

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet hela 2025 (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet