Många av oss har förra sommarens rekordvärme i färskt minne. Inte minst fick Bostadsrätternas styrelserådgivning många samtal om medlemmar som led i värmen. Hur kan ni som styrelse i bostadsrättsföreningen förbereda er om fenomenet skulle upprepa sig?
Ingen rår över vädrets makter och hur denna sommarsäsong blir är det svårt att sia om. Men inför den stundande sommaren kan ni som styrelse ändå förbereda er i någon mån ifall värmeböljan slår till igen, under denna eller kommande somrar.
Börja med att diskutera igenom eventuella långsiktiga åtgärder och upprätta eventuellt en handlingsplan. Behöver några särskilda åtgärder göras på huset? Det kan till exempel handla om att sätta solfilm på samtliga fönster eller installera gemensam luftkonditionering.
Rent principiellt behöver ni också i styrelsen bestämma, om ni inte redan gjort det, hur ni ställer er till att enskilda medlemmar vill installera luftkonditioneringsaggregat.
Frågor att ställa sig inför åtgärder:
Vilket slags ventilationssystem finns i dag? För att installera gemensam luftkonditionering krävs att huset har tilluft, annars blir investeringen vid en konvertering avsevärd. Man bör också tänka på att det är fyra gånger dyrare att kyla ner ett rum än att värma upp det.
Kan kommunen ha synpunkter, tekniska eller estetiska, på de åtgärder som föreningen planerar?
Om föreningen tillåter medlemmar att installera egen luftkonditionering krävs ofta att man borrar i fasaden. Hur ser husets fasadkonstruktion ut? Och vem kommer att ansvara för anläggningen? Skriv avtal och se till att kommande köpare till lägenheten informeras om att avtal finns och kan tas över. Alternativet är att återställa fasaden. Är det i så fall möjligt att återställa fasaden på ett bra och snyggt sätt?
Solfilm tar enligt tillverkarna bort drygt 70 procent av solvärmen och sägs isolera även på vintern men filmen kan ge en känsla av att fönstren aldrig blir riktigt rena. Behöver ni fråga medlemmarna om åtgärden och går det att ta bort solfilmen i framtiden om det beslutas senare? Hur åldras solfilmen? Och vad säger stadgarna om vem som ansvarar för fönstren?
Tänk på att:
Det händer att medlemmar på eget bevåg införskaffar en fläkt eller ett portabelt luftkonditioneringsaggregat och menar att föreningen ska stå för den kostnaden. Men det är inget som styrelsen behöver acceptera och det är tveksamt om medlemmen skulle få rätt vid en rättslig prövning.
Många bygger bort eller ändrar ventilationen när de renoverar lägenheten. Men systemen är komplexa och borde helst inte få röras av boende alls, menar ventilationskontrollanten Claes Broxvall.
En bostadsrättsförening har rätt att komma in i en medlems bostadsrätt för nödvändig tillsyn och om den nekas tillträde kan bostadsrättshavaren sägas upp. Det visade en dom i hovrätten nyligen. – Men det är av största vikt att styrelsen följer de formkrav bostadsrättslagen ställer, kommenterar Rikard Wahlstrand, jurist och styrelserådgivare på Bostadsrätterna.
Sedan 1991 finns ett krav att fastighetsägare, däribland bostadsrättsföreningar, regelbundet ska utföra en så kallad obligatorisk ventilationskontroll, OVK. Lagar och förordningar reglerar hur det ska gå till men hur genomför föreningen den rent praktiskt?
Många bostadsrättsföreningar har bra kontroll över vad som behöver göras i sina fastigheter och när. Men styrelser byts ut och som ny styrelse är det inte alltid lätt att veta när exempelvis den senaste obligatoriska ventilationskontrollen gjordes. Bostadsrätterna Direkt tipsar om de vanligaste kontrollerna.
Sommaren 2018 kommer troligen gå till historien som den varmaste på 260 år – åtminstone hittills. I många bostadsrättsföreningar har medlemmar lidit av stekheta lägenheter, omöjliga att få svalare. Men vad har bostadsrättsföreningen för skyldigheter gentemot medlemmarna vid extremväder? Och får medlemmarna installera luftkonditioneringsaggregat på eget bevåg?
Det är viktigt att ventilationssystemet i bostadshus fungerar som det är tänkt. Brister kan medföra problem med bland annat fukt, mögel och ökad radonhalt, men även luktspridning i och mellan lägenheter. OVK måste utföras regelbundet.
Hur säkerställer man god ventilation i huset? Du ska efter genomgången kurs ha lärt dig hur en ventilationskontroll genomförs, vilka vanliga fel som förekommer och vem som har ansvaret för att felen åtgärdas.
Du ska på den här kursen inspireras till att påbörja och planera föreningens hållbarhetsarbete på både lång och kort sikt. Därtill få kunskap om hur du genom ert hållbarhetsarbete kan bidra till en bättre miljö och samtidigt spara pengar.
Bli medlem
Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet året ut och hela 2025 (om föreningen inte har varit medlem tidigare).