När bostadsrätt blir bostadsfel
I de allra flesta fall är bostadsrätten en trygg och problemfri boendeform där du som medlem har en stor möjlighet att engagera dig och påverka föreningens arbete. Men det finns fall där det har gått helt galet.
I Sverige finns ungefär 27 500 aktiva bostadsrättsföreningar. De allra flesta sköts omsorgsfullt och ambitiöst av sina styrelser, som gör sitt allra bästa för att förvalta den gemensamma egendomen och se till att alla boende trivs.
Men ibland kan bostadsrätt förvandlas till bostadsfel. Den senaste tiden har det varit flera uppmärksammade fall där bostadsrättsföreningen inte har fungerat som den är tänkt, något som skapat stora problem och i vissa fall stor ekonomisk skada för medlemmarna.
I fallet med det ombyggda hotellet i Linköping så har en bostadsrättsförening sålt lägenheter utan att det fanns ett godkänt bygglov. När detta uppdagades gav kommunen först beskedet att de nuvarande ägarna inte fick bo kvar i sina lägenheter, eftersom de inte var godkända för permanent boende. De får inte heller sälja lägenheterna för permanentboende, utan riskerar nu att förlora hela värdet av bostadsrätten om inte situationen kan lösas. Den ursprungliga styrelsen, som alltså bildade bostadsrättsföreningen, har polisanmälts, men även säljare har stämts på miljonbelopp.
Hur kan en köpare skydda sig mot den här typen av situation?
– Jag tycker inte att man kan begära att en privatperson ska vända sig till kommunen för att kontrollera att det finns bygglov för en befintlig bostadsrättsförening, det är något du bör kunna förutsätta, säger Ulrika Blomqvist, vd för Bostadsrätterna.
Hon betonar att det som hänt i Linköping är väldigt ovanligt, men tror att det finns en risk att den här typen av fall kan bli vanligare.
– I bostadsbristens spår ser vi fler ombildningar där en fastighet som tidigare använts för ett annat ändamål görs om till bostadsrätter. Så det belyser ändå vikten av att som köpare noga undersöka föreningen.