Smarta spartips för svångremstider

Lågkonjunktur, inflation, stigande räntor och höga mat- och energipriser. En lite ovan situation för många bostadsrättshavare, och den kan bli långvarig. Här ger SPP:s sparekonom Shoka Åhrman sin syn på läget och tipsar om vad du kan göra för att förbättra din privatekonomi.

Shoka Åhrman är sparekonom på SPP Pension & försäkring och har arbetat som privatekonom i över 15 år. Hon har skrivit flera böcker i ämnet och syns även flitigt som sparinspiratör i media. Foto: Magnus Glans
Shoka Åhrman är sparekonom på SPP Pension & försäkring och har arbetat som privatekonom i över 15 år. Hon har skrivit flera böcker i ämnet och syns även flitigt som sparinspiratör i media. Foto: Magnus Glans

På ett par år har det ekonomiska läget förändrats drastiskt för många svenskar. Det som skiljer bostadsrättshavare, och även villaägare, från andra är att de i genomsnitt har högre löner och därmed gynnas av påslagen i årets lönerörelse. Å andra sidan är de också mer belånade och mer räntekänsliga.

Sparekonomen Shoka Åhrman, som nyligen tillsammans med ekonomen Klas Eklund släppte boken ”Din ekonomi. Så klarar du kriser och tryggar framtiden” tror att risken är stor att den uppkomna situationen delvis är något vi får vänja oss vid.

– I början trodde nog många att det här var något övergående, ungefär som pandemin. Nu har nog de flesta insett att det är naivt att tro att decennier av låga, sjunkande räntor och en allmänt stabil ekonomi kommer tillbaka.

Dags att gilla läget och skrida till handling med andra ord. Ett första steg kan vara att förhandla om sina lån.

– Vi vet att Riksbanken sannolikt kommer att höja räntan ytterligare, men inte med hur mycket. Det finns ändå utrymme att förhandla sig till bättre räntor, säger Shoka Åhrman.

Många banker har listpriser som visar genomsnittsräntan för lån på sina hemsidor. En annan källa att hämta data från är sajter som jämför bankernas räntor. Och att själv jämföra de fyra storbankerna.

– Jag vågar nästan lova någon form av rabatt för den som vågar förhandla. Om det inte blir på den ettåriga räntan så kan det bli på den treåriga. Varje tiondel kan handla om tusenlappar, säger  hon.

Ett bra argument för lägre ränta är att man är en bra kund med lön, sparande och försäkringar i banken. Kanske dessutom lågt belånad. Men det gäller också att kunna räkna hem affären, så var noga med att ändå jämföra bankernas erbjudande. Och var inte rädd för att vara otrogen.

– Om du är ung och har stora lån kan du i stället fokusera på att bli en långvarig och lönsam kund, säger Shoka Åhrman.

Jag vågar nästan lova någon form av rabatt för den som vågar förhandla. Om det inte blir på den ettåriga räntan så kan det bli på den treåriga.

För den som lyckats fixa en rabatt på ett rörligt lån i ett år är det bra att veta vem som kontaktar vem för en ny förhandling innan rabatten tar slut. Ett tips är att göra en anteckning eller lägga in ett larm i kalendern. Nischbankerna har kanske inte tidigare gjort sig kända främst som långivare, utan mer för bra inlåningsräntor, men det har förändrats de senaste åren.

– Både nischbankerna och en del helt nya aktörer har på allvar utmanat storbankerna på bolånemarknaden. De är alternativ som inte alla bolånetagare spontant tänker på, men där finns möjligheter att förhandla till sig bra erbjudanden, säger Shoka Åhrman.

Ett bra utgångsläge kan också vara att vara kund i flera banker.

– Att vara beredd att byta långivare skapar argument. Då ska du begära ett amorteringsunderlag från din nuvarande bank. Det visar att du menar allvar och brukar ge reaktioner, säger Shoka Åhrman.

Ett annat område där det går att spara pengar är olika former av sparande i fonder och aktier. Förutom att börsen ska utvecklas bra spelar avgifterna en viktig roll.

– Höga avgifter och courtage kan göra att du gått miste om hundratusentals kronor när det är dags att gå i pension, säger Shoka Åhrman.

Precis som när det gäller lån och sparande kan det löna sig att samla hushållets försäkringar på ett ställe och att använda det som ett argument i förhandlingar om premier. Här skickar dock Shoka Åhrman med en varning.

– Tänk långsiktigt innan du hotar med flytt. Jämför villkor och var noga med att ha koll på om du eller någon i familjen har drabbats av en sjukdom efter att försäkringen tecknades. Det kan göra att försäkringen inte går att teckna på nytt. 

Fler spartips

  • Vilka streamingtjänster, abonnemang och prenumerationer kan plockas bort?
  • Gör inköpslistor för mat. Håll koll på extrapriser och kampanjer. Men köp inte för mycket mat – att slänga mat är en riktigt dålig idé.
  • Jämför kilopris.
  • Gör matlådor.
  • Spara energi och välj energisnåla alternativ när något ska bytas ut.
  • Gå igenom ekonomin två gånger om året: Vad är onödigt? Använd bra appar – det har aldrig varit enklare att ha koll
  • Är du medlem i en fackförening? Ta reda på vad de erbjuder när det gäller försäkring och lån. Medlemslån utan säkerhet är i regel mycket billigare än andra krediter.

Så gör du när pengarna inte räcker

Det är många som har det kämpigt nu. Märker du att pengarna inte kommer att räcka till räkningarna måste du agera. Direkt.

Kontakta budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Du kan vara anonym och det är gratis.

De hjälper dig med att:

  • Få koll på din ekonomi och ge råd hur du ska hantera och prioritera skulder.
  • Göra upp en budget.
  • Ansöka om skuldsanering.
  • Ge annat stöd före, under och efter en skuldsanering. 
  • Ta fram förslag på frivilliga överenskommelser med fordringsägarna, det vill säga de du är skyldig pengar, som din bank till exempel.
  • Diskutera bättre villkor hos dem du är skyldig pengar.

Kronofogden

Har du inte kunnat betala dina räkningar kommer Kronofogden att få veta det i alla fall. Ring dem först  – för information och vägledning. Kronofogden är inte en fiende och du får vara anonym.

Bostadsrättsföreningen

Se till att betala månadsavgiften i tid, och prata med  styrelsen om du halkar efter. 

 

Av: Thomas Östberg

Relaterade artiklar

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet året ut (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet