Bedrägeriförsök under sommaren

Att personer försöker lura till sig pengar av privatpersoner, föreningar och företag har blivit en allt större plåga. Det gäller att hålla sig välinformerad och vara vaksam och det gäller inte minst under sommaren då brottslingar försöker utnyttja obetänksamma bostadsrättsföreningar.

Vi har fått rapporter från Polisen om bostadsrättsföreningar och samfälligheter som utsatts för bedrägeriförsök denna sommar. Det handlar då om det som Polisen kallar för smishing och vishing, alltså att någon försöker tillskansa sig uppgifter via sms eller telefonsamtal.

I dessa fall ska det handla om att någon kontaktar ordförande eller kassör och hävdar att en faktura förfallit. Under sommaren, när många är lediga och kanske bortresta, manipuleras den semesterstressade styrelseledamoten att lämna ut uppgifter som gör att bedragaren får tillgång till både personens och bostadsrättsföreningens konton.

Detta är det senaste exemplet. Läs gärna tidigare artikel om vilka bedrägerier en bostadsrättsförening riskerar att utsättas för och om hur ni kan undvika dem. Kom ihåg att alltid kontakta Polisen om ni utsätts för bedrägerier eller bedrägeriförsök.

De här är de generella råden

  • Tänk till innan du klickar på länkar eller laddar ner något.
  • Lämna inte ut uppgifter om koder, lösenord, kortnummer.
  • Använd inte mobilt bank-id på uppmaning av någon annan.

Tre av de vanligaste bedrägeriformerna

  • Phishing - falska mejl eller bedrägeriförsök på nätet eller i en chatt.
  • Vishing - bedrägeriförsök via telefon.
  • Smishing - falska sms.

Läs mer på Polisens särskilda sida om telefonbedrägerier.

Rev.2024-08-05

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet året ut och hela 2025 (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet