”Nu har vi fått ner våra räntekostnader”

När räntorna började gå upp var Sivert Westlund, styrelseordförande i Brf Utsikten i Öregrund, snabb att agera. Efter samtal och diskussioner med varje medlem har föreningen nu gjort en insatshöjning för att få ner räntekostnaderna.

Ordförande i Brf Utsikten i Öregrund Sivert Westlund och en av medlemmarna Lena Cederschiöld. Foto: Magnus Glans
Ordförande i Brf Utsikten i Öregrund Sivert Westlund och en av medlemmarna Lena Cederschiöld. Foto: Magnus Glans

Bostadsrättsföreningen Utsikten är en förening med sex lägenheter och åtta medlemmar. Föreningen bildades 2007 och fastigheten ligger nära havet i Öregrund. Flera av medlemmarna har sina lägenheter som fritidsbostäder och styrelseordförande Sivert Westlund är en av dem.

– Öregrund är väldigt fint beläget och även om det är en sommarort blir den inte överbelamrad. Det är lugnt och behagligt här, säger han.

Med en bakgrund som ekonom var det naturligt för Sivert Westlund att ta rollen som styrelseordförande i föreningen för åtta år sedan. I dag är han pensionär, men han är fortfarande insatt i – och har ett intresse för – ekonomi och fick tidigt upp ögonen för möjligheten att göra en insatshöjning.

– Bostadsrättsföreningar är missgynnade när det gäller lån. Vi har ingen avdragsrätt, vilket privatpersoner har. Av den anledningen är det mer lönsamt om föreningen har möjlighet att överföra en del av lånen till medlemmarna, säger han.

Ytterligare ett skäl till att Sivert Westlund sg fördelar med att göra en insatshöjning var att kunna förbättra föreningens nyckeltal och därmed höja
värdet på bostadsrätterna.

– I de flesta fall är ett kapitaltillskott något att ta till när det är en kris i föreningen, eller när det finns behov av investeringar. Så var det inte i vårt fall. Däremot har vi varit duktiga på att titta på nyckeltal och har satt upp som mål att vi vill ha en lånebild på 5 000 kronor per kvadratmeter, säger han.

När så räntorna började gå upp för ett par år sedan var potentialen med en insatshöjning någonting som Sivert Westlund valde att ta upp med föreningsmedlemmarna.

– Jag insåg ganska tidigt att räntorna var på väg att gå upp och att vi borde göra någonting innan de for i väg, säger han.

Styrelsen började med att informera om och diskutera förslaget med alla  medlemmar, både gemensamt och vid enskilda samtal. Sedan hade de en extrastämma så att alla fick vara med och bestämma. Sivert Westlund berättar att de flesta var positiva till idén men att det var några som initialt inte kunde skjuta till mer pengar.

– Vi resonerade fram och tillbaka och tyckte att det vore synd att förhindra en insatshöjning på grund av att några medlemmar inte kunde gå in med ett tillskott, berättar han.

Även om medlemmarna behöver ta lån är det en bra affär i och med ränteavdraget på 30 procent.

Styrelsen beslutade om en lösning där de medlemmar som inte kunde gå in med kapital fick en lånerevers – alltså ett skuldebrev till föreningen som de får betala av i egen takt, eller i samband med försäljning av lägenheten.

– Vi skickade in alla handlingar till hyresnämnden. Men innan vi skulle verkställa beslutet hade alla medlemmar lyckats skrapa ihop pengar. Så det slutade med att det inte blev några reverser, säger Sivert Westlund.

Totalt gick medlemmarna in och löste 300 000 kronor av föreningens lån. Sivert Westlund berättar att styrelsen först hade som förslag att gå in med 600 000 kronor, men att detta inte var rimligt utifrån medlemmarnas förutsättningar.

– Jag pratade med var och en för att försöka förstå hur alla hade det. Då förstod jag att det inte skulle gå. Jag är nöjd med hur det blev, nu har vi kommit en bit på vägen och fått ner våra räntekostnader, säger han.

Hans viktigaste råd till andra föreningar som överväger en insatshöjning är just detta – att inte köra över någon medlem.

– Fatta inte ett beslut som tvingar ut någon från föreningen, det är inte schysst. Resonera ordentligt och lös en revers för medlemmar som inte har möjlighet att gå in med kapital vid behov, säger han.

Han råder också att vara noggrann med att ge tydlig information till alla medlemmar om vad en insatshöjning innebär.

– Även om medlemmarna behöver ta lån är det en bra affär i och med ränteavdraget på 30 procent. Det är det viktigt att vara tydlig med. De flesta som har köpt en bostadsrätt är inte ekonomer, då är det inte så lätt att ta till sig det här, säger han.

En av de medlemmar som tidigt var med på tåget gällande en insatshöjning är
Lena Cederschiöld, som även hon har sin bostadsrätt som ett fritidsboende.

– Jag tyckte att det var ett jättebra förslag redan från början och jag är glad över att det löste sig för alla till slut, säger hon.

Hon instämmer med Sivert Westlund om att det är viktigt att informera alla medlemmar om vad en insatshöjning innebär och att samtidigt ha förståelse för att alla medlemmar har olika ekonomiska förutsättningar.

– För de medlemmar som har möjlighet är en insatshöjning bara positivt. Du betalar av till dig själv, och det ökar sannolikheten att kunna sänka avgifterna samtidigt som det höjer värdet på bostäderna. Jag ser ingenting negativt, säger hon.

Av: Malin Letser

Relaterade artiklar

Relaterade ämnen

  • Insatshöjning

    Det kan finnas flera anledningar till att en förening vill höja insatserna. Dels för att fördela en del av föreningens räntekostnader, dels för att slippa ta upp mer lån inför ett större underhållsarbete i föreningen.

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet året ut och hela 2025 (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet